С 20% доверие се ползва кабинетът след около два месеца управление. Намаляват обаче хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и се наблюдава известно успокоение на ситуацията. Президентът Румен Радев остава най-одобряваната политическа фигура, но мненията за него са полярно разделени и консенсусът около държавния глава изглежда изгубен. 

   Това сочат резултатите са от национално представително проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

   Една пета има доверие на кабинета, 52 на сто - не. 

Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото, смята Живков.

   „Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни“, добави социологът.

   В доверието в парламента също има леко повишение от 9% на 11%, но то остава много ниско. 

   Румен Радев остава с най-висок рейтинг, но оценките към него са силно поляризирани -  41% подкрепа спрямо 38% неодобрение.

   Мария Габриел и Николай Денков са с малко по-висока подкрепа от гражданите (съответно 25 и 24%) спрямо трима от водещите партийни лидери - Бойко Борисов, Асен Василев и Кирил Петков (съответно 20, 17 и 16%).

   Според социолога обществото започва да приема коалицията, която ни управлява.

  „Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области“, каза още Живков.

   Няма голямо раздвижване в електоралната картина. При парламентарни избори сега, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8 на сто, за ПП-ДБ - 18,9 на сто. ДПС е с 13,1 на сто. "Възраждане" - 11,1 на сто. БСП - 7,2 на сто.