Вторник, 21 Май 2024

Предизборно: Бум на регистрациите по настоящ адрес, 70 000 пожелали да се преместят

Предизборно: Бум на регистрациите по настоящ адрес, 70 000 пожелали да се преместят
Публикация   08:49     22 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     526

Бум на преместванията по настоящ адрес отчетоха от Института за развитие на публичната среда - с близо 80% са нараснали дерегистрациите в периода януари-април 2023г., в сравнение с миналата.

   Право на глас има всеки гласоподавател с постоянен адрес на територията на съответното населено място, но и такива, които са регистрирани по настоящ адрес в населеното място до шест месеца преди изборите, предаде Евронюз.

   Или, в случая на местните избори тази есен, това означава до края на април. След направено изследване, от Института за развитие на публичната среда откриват съмнително голям брой хора, които в рамките на този период са се дерегистрирали от областните центрове и са се преместили към съседни по-малки общини.

  Данните показват, че те са с 80% повече от изминалата 2022г.

Сега са около 70 000 души спрямо 38 000 преместили се по настоящ адрес миналата година. Пример е община Земен в област Перник.

  Там при постоянно живеещи около 1800 души само за периода януари-април т.г. има 181 души, които са се преместили, а през месец май, когато е изтекъл срока са се преместили само двама.

  А какъв ще бъде финалният резултат от "изборния туризъм" на местния вот и как ще се разпредели властта в оспорваната битка - ще разберем на 29 октомври. При всички положения - най-важният фактор отново ще бъде избирателната активност на гражданите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha