Четвъртък, 9 Май 2024

Алексей Петров е застрелян в София, потвърди МВР

Алексей Петров е застрелян в София, потвърди МВР
Публикация   14:19     16 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     491

   Алексей Петров е застрелян в София, потвърди МВР. Инцидентът стана в столичния кв. "Драгалевци" в 12:20 ч. При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница. Тя е контактна. На мястото на стрелбата тече оглед, образувано е досъдебно производство. 

        Кой е Алексей Петров - биографична справка

   Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен. През 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба "Сигурност", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма. Напуска системата по собствено желание. През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса. 

   До 1998 г. участва във фирма "Будоинвест" ООД.  До 2000 г.  е в борда на директорите на застрахователните дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак", сред чиито учредители е, както и на "Средец-М", а по-късно и на "Левски Спартак". До 2002 г. той вече е съдружник в над 50 фирми.

   Като член на Консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива е бил в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бил е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

   Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

   През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление "Т". Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

   Бил е съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, а на 31 август 2009 г. напуска ДАНС. 

   На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан по време на операция "Октопод”. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет. 

   На 7 февруари 2011 г. СГС изменя мярката му за неотклонение “домашен арест” на “подписка”. Според мотивите на съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколeбани. На 15 февруари 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава мярката за неотклонение. 

   През октомври 2011 г. Алексей Петров е кандидат за президент заедно с Николай Георгиев като вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет на 15 август 2011 г.

   Срещу него има извършени няколко атентата. През март 1999 г. Алексей Петров е ранен в крака от куршум в рестопант  "Перла" в Драгалевци. Тогава официално е съобщено, че стрелбата е случайна, а той е ранен от рикоширал куршум. 

   Втори неуспешен атентат срещу него е извършен на 14 август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак". В този ден пред басейна "Спартак" Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите не са открити. 

   На 29 октомври 2015 г. отново е извършен срещу него неуспешен атентат в кв. "Кръстова вада" в София.  На 13 ноември същата година той обявява награда от 100 000 долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha