Четвъртък, 9 Май 2024

Почитат паметта на медици, полицаи и доброволци в Деня на спасението

Почитат паметта на медици, полицаи и доброволци в Деня на спасението
Публикация   07:48     15 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     515

   В Деня на спасението, който се отбелязва на 15 август, с едноминутно мълчание ще бъде отдадена почит към лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот. Това съобщиха от Военномедицинска академия. Церемонията ще бъде утре пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира пред сградата на лечебното заведение, уточнява БТА.

   Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки нощни операции, катастрофи с линейки и др. Сред почитаните са и полицаи, минни спасители и доброволци, изгубили живота си, спасявайки други хора.

   След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци са добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, помогнали на болни от коронавирусната инфекция, но загубили битката за собствения си живот.

   Денят на спасението е инициатива от 2005 г. на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикални организации. Денят е в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

   От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерския съвет. Всяка година лечебни заведения отдават почит към загиналите медици с едноминутно мълчание, поднасяйки венци и цветя и с включени сирени на линейки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha