"Ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е допуснало сериозни пропуски при изпълнението на правомощията си в процедурата по банкова несъстоятелност. Липсват кредитни досиета, даващи информация кой е взел кредити и в какъв размер, как са получени и обезпечени. Пропуски има и при запечатването на имотите на банката". Това заяви бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР по повод доклада си от одита на Фонда за тарантиране  на влоговете в банките, който е за периоз от 4 години - 2016-2020 г.

   От него става ясно, че са констатирани редица нередности.

   За документа официално от Сметната палата не изпратиха съобщение до медиите, но той е публикуван на страницата й.

   В частта, която засяга имуществото на фалиралата КТБ, одиторите посочват, че не откриват описани договорите и вземанията на банката, вкл. липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите на имуществото. В някои случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и пр.), както и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

   От фонда, пише в одитния доклад, са обяснили тази липса с това, че самото описване и събиране на тези документи е ставало по ускорена процедура, а освен това информацията за обичайните банкови дейности се съхраняват предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение.

   „Хубаво е този доклад да бъде разгледан в парламента и да се обмислят някои промени в Закона за банковата несъстоятелност“, коментира още Цветан Цветков.

   Според него „не бива да се преглъща или забравя случилото се с КТБ".

„Контролът, упражняван от Фонда върху дейността на синдиците по осребряване имуществото на банката, също не е ефективен“, каза той. Не са били приложени и описи, които да удостоверяват изземването на досиета от прокуратурата, отбеляза Цветков.

Той очаквал с интерес одитите на Българската банка за развитие и на ДП „Пристанищна инфраструктура“.