Четвъртък, 9 Май 2024

Българските военноморски сили отбелязаха 144 години от създаването си в Русе

Българските военноморски сили отбелязаха 144 години от създаването си в Русе
Публикация   08:00     08 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     370

    С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе отбелязаха 144-ата годишнина от основаването на Военноморските сили /ВМС/ на Република България. Началото бе дадено с приемане на строя на почетния караул от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. По традиция събитието беше организирано от командването на военния флот и се реализира с подкрепата на Общината и Областната администрация. Приветствия към русенци отправиха контраадмирал Михайлов, областният управител Данаил Ковачев и кметът на Община Русе Пенчо Милков. 

  „144 години Военноморските ни сили са гарант на правото ни на свободно съществуване и национално самоопределяне. Не случайно те се утвърдиха като една от най-уважаваните институции, синоним на мъдрост и решителност, на отговорност и адекватно държавническо поведение... Ето защо българският военен флот вече близо век и половина доказва, че е мерило за родолюбие“, посочи областният управител Данаил Ковачев

  „Днес всички вие, командир, адмирали, офицери, старшини, матроси и цивилни служители сте достойни следовници на първосъздателите. Белите ви униформи, увереността и достолепието вдъхват доверие и уважение към вас. България заслужава толкова отдадени синове и дъщери, които защитават интересите ѝ в морските пространства и оказват помощ при бедствия, аварии и други трудни моменти“. Тези думи кметът Пенчо Милков отправи към участниците в церемонията по случай 144-годишнината от създаването на Българските военноморски сили.

   Събитието се отбелязва всяка година в дунавския град от представителите на българския флот начело с техния командир – контраадмирал Кирил Михайлов,  и представителния духов оркестър.

   Пред единствения в България Паметник на моряка граждани и представители на институциите поднесоха венци и цветя в знак на признателност и уважение.

   По-рано кметът разговаря лично с контраадмирал Михайлов, като двамата обсъдиха проблемите, свързани с корабоплаването по Дунава вследствие на ковид кризата и военните действия в Украйна, както и възможностите за провеждане на кариерни форуми в Русе и участие на представителни формирования на военноморските сили на празника на града. В края на срещата Пенчо Милков награди началника на Българските военноморски сили със статуетка на Паметника на Свободата.

   По традиция официалните лица отдадоха чест на основателя на Дунавската флотилия капитан-лейтенант Александър Е. Конкевич пред паметната му плоча на Флотската кула в Русе.

    От 20 часа пред Доходното здание се състоя празничният концерт на Представителния духов оркестър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha