Понеделник, 29 Април 2024

Цял пушен свински бут подари ,,Свинекомплекс Голямо Враново,, на ,,Българе,, от Самоков на фестивала Чушка пръжка на Боровец.

Цял пушен свински бут подари ,,Свинекомплекс Голямо Враново,, на ,,Българе,, от Самоков на фестивала Чушка пръжка на Боровец.
Публикация   15:34     01 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     1080

   Детският фолклорен танцов ансамбъл Българе  от Самоков бе отличен със специалната награда на Международния фолклорен фестивал Чушка пръжка на Боровец.  Освен грамота, те  получиха и цял пушен свински бут, отлежавал две години, от "Свинекомплекс Голямо Враново Инвест" АД.

Предприятието е съорганизатор на фестивала заедно със сдружение Арлекин, а изпълнителният му директор Вихрен Димитров осигури и „образователните“ награди – албумите „Зад усмивката на безвремието“ с фотографии от България на Николай Ковачев и Боян Петков. 

   Събитието се проведе на Боровец с финансовата подкрепа на община Самоков. В конкурсната програма участваха повече от 40 състави и индивидуални изпълнители.

  Сърцато пяха и танцуваха и гостите от Украйна, макар бесарабските българи да бяха пътували изнурително от Босилеград. Те си тръгнаха с общо шест награди – три индивидуални и три за ансамбли.

                               

   След приветствените думи от заместник-кмета на Самоков по финансовите въпроси Дончо Зашев, присъстващите се гмурнаха в приключението, наречено „Чушка пръжка“.  В него се включиха и заместник-кмета на Самоков по туризма Люба Кленова и Иванка Вукова  от Туристическия информационен център.

Присъстващите с радост писаха „извинено отсъствие“ на националния Присъстващите с радост писаха „извинено отсъствие“ на националния шампион по ски Владимир Зографски, който от самото начало подкрепя фестивала. По време на Чушка-пръжка той спечели летния вариант на световна купа Sommer Grand Prix в Куршавел, Франция, на голямата шанца.

   Журито в състав Даниел Спасов (изпълнител на фолклор, водещ на предаването „Иде нашенската музика“ и програмен директор на БНР),  Величка Чаушева (преподавател по народно пеене в НМУ „Любомир Пипков“ и певица) и хореографът Борислав Искрев (ръководител на ФТА „Самоков)  бе изключително затруднено в избора си.

   Докато на сцената се нижеха един след друг музиканти и танцьори над специално накладена жарава майстори на месото „нижеха“ местния кулинарен специалитет, дал името си на фестивала – Чушка-пръжка. Петметровите шишове, редуващи шарена сланина, чушки и гъби, предизвикаха обясним интерес.

                                       

   Пред шатрите на местните занаятчии през цялото време гълчавата не спираше, тъй като посетителите знаеха, че ако искат да участват в семейното състезание след конкурсната програма ще трябва да бъдат подготвени от грънчарката Камелия Брашненкова, от билкарката Недка Николова и зографа Бойко Павлов.

   Водещите на събитието, самоковските таланти Венеса Кроснева и Йордан Тенев, се справиха повече от блестящо и можеха да затъмнят вещи професионалисти с бързата си реакция, отличния български и умението да общуват с публиката.

   Кулминацията на фестивала бе състезанието с участие на публиката. В няколко етапа, отбори сформирани от семейства, баби, дядовци и внуци и самостоятелни ентусиасти създаваха глинени съдове по старинна технология, отпреди изобретяването на грънчарското колело, рисуваха върху камък, низаха шишове чушка-пръжка, носиха картофи с черпаци, разпознаваха билки и опитаха да „преведат“ на литературен български думи от самоковския диалект като йокуш, доврандисвам се, муарим се.

   Най-накрая всички участници усвоиха стъпките на „Самоковското“ с момичета от  детския ансамбъл Българе и пред сцената се изви  импровизиран хоровод под звуците на „Мома Яница“.  В резултат: всички получиха награди от „Компир“ и „Свинекомплекс Голямо Враново“. С вкусни месни специалитети ще се черпят и отличените във фолклорния фестивал.

                                               

   Бороспорт качи безплатно на кабинковия лифт всички участници под 18 години, както и гостите от Украйна.

   Наситеният със събития, емоции, музика и вкусотии ден завърши с концерт с участието на легендата Гуна Иванова, Даниел Спасов и Милен Иванов, които накараха да танцуват и най-притеснителните.

    Ето и всички наградени в различните категории и възрастови групи:

Специална награда ДТС „Българе“  Самоков

 

Първа награда ДТС „Арни шопчета“  с. Долни Окол

Първа награда „Арно оро“ с. Долни Окол

Първа награда Стефка Събчева над 18 г.

Първа награда група „Бахар“

Първа награда Даная Атанасова 7-12 г.

Първа награда НЧ „Никола Вапцаров 2005“ с. Струма

Първа награда  ДГ  „Белчинче“ при НЧ „Светлина“ с. Белчин

Първа награда Крум Русинов 7-12 г.

Първа награда Мария Иванова 12-18 г.

Първа награда Мартина Дибекова 12-18 г.

 

Втора награда НГ „Светлина 1919“ с. Алдомировци

Втора награда ТК „Пендарки“  Банкя

Втора награда Анатолий Георгиев над 18 г.

Втора награда ЖФГ „Шопска плетеница“

Втора награда Иван Ангелов 7-12 г.

Втора награда ДГ към НЧ „Младост 2003“

Втора награда Натали Николова 12-18 г.

Втора награда ИПГ НЧ „Стойне Ангелов“

 

Трета награда ДТС „Пендарка“ с. Доспей

Трета награда ТС „Миланово“ към НЧ „Пробуда“-1927

Трета награда НЧ „Светлина-1919“ с. Алдомировци

Трета награда Христо Иванова над 18 г.

Трета награда ГНП при НЧ „Светлина 1923“ Голямо Враново

Трета награда НЧ „Христо Ботев 1928“  с. Говедарци

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha