Важните срокове за предстоящите местни избори за кметове и общински съветници

 Важните срокове за предстоящите местни избори за кметове и общински съветници
Публикация   18:45     05 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     627

   Половин година след предсрочните парламентарни избори на 2 април българските граждани отново ще отидат до урните, за да дадат гласа си за своя кандидат за кмет или общински съветник. Президентът Румен Радев вече насрочи датата, на която ще се случи това - 29 октомври, а няколко дни по-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) прие и публикува хронограмата с важните срокове за местния вот.

   Според нея до 13 септември по-голямата част от претендентите за местната власт вече ще бъдат известни, тъй като тогава изтича срокът за партиите и коалициите да подадат заявления за участие в ЦИК. Няколко дни по-късно (18 септември) е крайният срок и за местните коалиции и инициативни комитети, които трябва да подадат заявления в Общинските избирателни комисии (ОИК). На 26 септември ОИК регистрира кандидатските листи.

   На следващия ден - 27 септември - изборната администрация ще определи с жребий номерата на партиите и коалициите, които всеки избирател отбелязва в деня на вота. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението в регистъра на ОИК.

Тагове : срокове , избори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha