Четвъртък, 9 Май 2024

Какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче?

 Какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче?
Публикация   18:25     02 Авг, 2023 /     Ина Друмева, Дневник   /     756

Жестокият случая не е от филм, реален е, но не влиза в бюлетина на МВР в града,

"Дори в Netflix няма такива филми, каквито аз си измислям, докато ревнувам." Този коментар пише в свое видео в социалните мрежи момиче на 18 години. Няколко месеца по-късно в полунощ младата жена ще бъде приета в Спешното отделение на болницата в Стара Загора с 21 прорезни рани, счупен нос, следи от удари и обръсната част от главата.

   Часове по-късно ще бъде задържан 26-годишен охранител в дискотека в града, с когото пострадалата е имала връзка. Разследването ще започне и продължава с един мотив - ревност. Кой е ревнувал и от кого разследващите не уточняват.

   Жестокият случая не е от филм, реален е, но не влиза в бюлетина на МВР в града, а стана публичен месец по-късно, след като майката на жертвата разказва историята и страховете си пред радио "Стара Загора" (БНР). Мотивите й са, че 20 дни по-рано обвиненият за малтретирането е пуснат от ареста и се съмняват в работата на институциите. Отприщената вълна от гняв, съмнения за опорочаване на разследването заради връзки, влияния и корупция (такива на този етап не са потвърдени), съпричастност към момичето, но и заплахи, призиви за саморазправа и посочването на заподозрения в социалните мрежи принудиха МВР и прокуратурата да се задействат.

   Охранителят Георги Николаев Георгиев, който отрича да е извършил нападението, бързо получи второ обвинение, за да бъде задържан отново. То е за закани за убийство към пострадалото момиче, за които прокуратурата и МВР обаче научили едва след като случаят предизвика масово внимание. Мярката да остане в ареста беше гледана безпрецедентно при закрити врати няколко часа преди стотици хиляди да излязат пред съдебните палати в цялата страна в подкрепа на момичето, но и с искания за справедливост и адекватно правосъдие.

   Местните институции се опитаха да се похвалят колко работа са свършили, макар че определенията на съда дори не бяха качени в публичните регистри и с дадената информация оставиха много въпроси без отговор. Прокуратурата премълча, че на втора инстанция на гледането на мярката също е поискала обвиняемият да бъде освободен, съдийският състав се оправда с експертизата на съдебния лекар за "лека телесна повреда", а покрай всичко изскочиха и хроничните проблеми на системата - като например как около месец прокурорите не са получили документите от болницата, липсата на вещи лица и дори че хора с присъди работят като охранители на заведения въпреки забраната.

Една от най-критичните точки е каква телесна повреда е получило момичето, защото първоначалното обвинение е за "средна телесна повреда", но в съдебно-медицинската експертиза е посочена "лека телесна повреда" и прокуратурата призна, че не е имало категоричност за средната тъй като трябва да се потвърди "мозъчно сътресение", а това става със свидетелски показания, каквито до момента не са събрани. Сега те ще се опитат да я докажат и по други начини. Обясниха още, че "житейски" случаят е "с особена жестокост", но "правно" това също трябва да бъде доказано.

   След първоначално изнесените данни и готовност да разкажат за свършеното ден по ден, във вторник (1 август) наблюдаващият прокурор Жанета Недкова отказа уговаряното интервю с "Дневник" с обяснението, че ще отговори писмено, но след това прокуратурата отмени и тази възможност и на този етап няма да предоставя повече информация. От МВР също отказаха каквито и да е уточнения, защото "тече досъдебно производство".

Какво се знае за отношенията между жертвата и обвиняемия

   Връзка от 4 месеца. Това по думите на майката на момичето (пред "Нова тв" на 28 юли) са били отношенията й с обвиняемия. Този период потвърдиха и от прокуратурата, вероятно на база показанията на свидетелите. В едно от телевизионните си участия бащата на пострадалата разказа, че е знаел за връзката, но не я одобрявал, без да уточни защо. Той е виждал един-два пъти обвиняемия.

   Жертвата е на 18 години и е ученичка, завършила 11 клас. По непотвърдена информация е работила в нощно заведение. Няма официална информация от къде и кога се познава с Георгиев, но се твърди, че са се срещнали в дискотека.

   Георги Николаев Георгиев е на 26 години от село Братя Кунчеви (където се води и постоянният му адрес), работел е като охранител в друго нощно заведение - местния "Кавали клуб". Има дете и жена, за която няма официална информация дали има брак или съжителство и в какви отношения са, но при мярката за неотклонение на 5 юли използва пред съда мотива, че иска да бъде освободен и защото те разчитат на него.

   "Кавали клуб" е открит през април тази година, а от програмата му се вижда, че там гостуват основно чалга звезди. От заведението още на втория ден след като случаят стана публичен, обявиха, че Георгиев не работи там. Особеността е, че клубът наема лицензирана охранителна фирма и бодигардовете са нейни служители, а не на дискотеката. Дали и какъв договор има Георгиев - не е ясно, но заради този случай в Стара Загора имаше проверки и срещи на местните власти със заведенията и охранителните фирми, на които по закон не е позволено да наемат осъждани лица.

   Собственикът на "Кавали клуб" беше лаконичен пред "Дневник", че никога не са имали проблем с охранителите, а със сочената за извършваща дейността фирма до редакционното приключване на този текст медията не успя да се свърже.

   Свидетелство за съдимост е един от документите, които всеки работодател изисква. Охранителните фирми са длъжни да поискат такъв документ, но дали това е било приложено при Георгиев, дали фирмата е била наясно с криминалните му прояви, все още не е известно.

   Той има две предишни наказания, свързани с леки телесни повреди. Последното е от 15 февруари 2022 г., когато е нанесъл лека телесна порвера на мъж, но се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата, Наказан е с пробация, срокът на която все още не е изтекъл.

   Няма официално потвърждение и дали Георгиев е продължил работа след освобождаването от ареста и докога. Майката на момичето в първото интервю, в което разказва за случая - пред радио "Стара Загора" на 26 юли - изрази възмущението си, че той продължава нормалния си живот, което било видимо от социалните мрежи.

  Тогава тя каза още, че е имало и "друг път упражняване на насилие, но не в такава степен". Научава за това обаче след случилото се: "Нямам представа, че е удряна преди това", казва, че не е виждала и следи.

   Във второто интервю пред "Нова тв", излъчено на 28 юли, което направи случая популярен, също обяснява, че преди това не е знаела за заплахи, а дъщеря й е разказала "частично" след нападението. "Знаем кой е той, знаем какво е обкръжението му - не е добро", казва още в този разговор майката, но без подробности.

   "Дневник" успя да разговаря с нея за кратко в понеделник вечерта на протеста в Стара Загора, но тя отказа на този етап да отговаря на повече въпроси.

Майката на пострадалата (в черно) и нейна близка споделиха през сълзи пред протестиращите на 31 юли, че не са очаквали толкова голяма подкрепа.

© Георги Кожухаров

   Майката на пострадалата (в черно) и нейна близка споделиха през сълзи пред протестиращите на 31 юли, че не са очаквали толкова голяма подкрепа.

   За заплахи към момичето от Георгиев се оказа, че е знаел бившият й приятел, с когото тя според прокуратурата продължавала да поддържа отношения. След като случаят стана публичен, той е разказал на разследващите за тези закани. Неговото име не е официално известно, както и в кой период е била тяхната връзка.

    "Той й се усмихнал": Нападението

   "Този макетен нож е бил показван от въпросния човек и друг път на дъщеря ми." Това казва майката на обезобразеното момиче в първото интервю пред "Радио Стара Загора". От нейните разкази се разбира, че разрезите са направени с макетен нож. Прокуратурата досега не е отрекла тази информация и потвърди, че от дома на обвинения е иззет такъв.

   Какво точно се е случило в късните часове на 26 юни - има много въпросителни. Това, което беше потвърдено или не е отречено от прокуратурата в нейните и на родителите медийни изяви, се базира на разказите и показанията на жертвата и е следното:

  На 26 юни вечерта на домофона в жилището, в което живее момичето, се позвънило. Тя е попитала "кой е" и след първоначално мълчание и второ позвъняване е получила отговор "аз съм". След което отворила входната врата на блока от жилището си и оставила вратата на дома отворена. По думите на майката тя е "очаквала даден човек да дойде" (пред БНР). Според нея и разследващите е разпознала нападателя, който е бил маскиран, по гласа, а след това го е посочила - приятелят й Георги Георгиев. Пред радиото обаче майката разказва, че дъщеря й го е разпознала и по очите, зъбите, усмивката. "Той се е усмихнал."

   След като е влязъл в жилището, започнал да й нанася удари по лицето и главата. В показанията си пред полицията младата жена е казала, че след това не си спомня нищо. "След влизане на лицето в дома й тя го вижда, той нанася юмручни удари по главата й и нищо не помни. Когато се свестява, търси помощ от съседка", цитира показанията районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

   Съседката е подала сигнал в полицията, като според директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Лазар Христов той е постъпил около 23:30 часа от 62-годишна жена. Разследващите досега не са казали предполагаем час на нападението.

   В УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" пострадалата е била оперирана около 3 часа и 10 минути, разказа д-р Стоян Петров от спешното отделение на 1 август пред Би Ти Ви. Той се размина с официалните данни, като каза, че е постъпила около 23 часа, но този факт не беше коментиран.

Петров твърди, че тя е била в съзнание, но в шок от преживяното и не е можела да разкаже какво се е случило - "не помнеше дали един или няколко са я нападнали", не е казала и дали е познала човека. Лекарят разказа, че в дългата си практика не е виждал такъв случай - раните са били нанесени с много остър нож, който оприличи на скалпел и посочи, че разрезите са били еднакви, но по думите му далеч от жизненоважни артерии и органи. Той каза и, че половината от главата й е била обръсната.

  Прокуратурата съобщи, че порезните рани са 21, че има и счупен нос. По думите на близките й са й били направени 400 шева.

   При първия си разпит пред разследващите, на следващия ден (27 юни), тя е посочила името на Георги Георгиев като извършител. На пресконференция на разследващите се разбра, че той е бил с маска, която е иззета от дома му. Там е намерен още макетен нож, който е изпратен с други веществени доказателства за изследване в Националния институт по криминалистика в София. Иззет е и мобилният му телефон, и яке, което се споменава от близките по спомените на жертвата.

Разследващите не дават информация дали Георгиев е бил видян да влиза във входа на блока или в дома на пострадалата, нито дали в района е имало видеокамери, чиито записи да са иззети за проверка дали са заснели влизане и излизане. Разследващите не дават информация и дали са били направени кръвни проби както на жертвата, така и на нападателя за алкохол или наркотични вещества и ако са - какво показват.

   Георгиев е задържан още на 27 юни часове след първия разпит на жертвата, първоначално за срок от 72 часа, а след това освободен с решение на Старозагорския окръжен съд на 5 юли.

  От протокола за гледане на мярката на Георгиев се разбра, че част от алибито му, че е бил в дома си през цялата вечер, не е потвърдено. От същия документ се разбира още, че адвокатът на Георгиев пледира, че някои от нараняванията на момичето може да са били причинени от самата нея, намеква и че има данни тя да е наркозависима.

  МВР и прокуратурата отрекоха в случая да е замесено разпространение на наркотици.

             Лека или средна: Експертизата и експертизите

   Едно първоначално експертно заключение, което към момента не е публично, се тълкува по два различни начина от съдилищата, гледали мярката за неотклонение на Георги Георгиев по обвинението за телесна повреда в началото на юли и предизвиква и общественото недоволство на фона на разпространявани снимки с раните на момичето и на разказите на близките й.

Става дума за експертно заключение на лекар Теодор Стаматов, който е описал нараняванията по тялото на пострадалата и който на 1 август бе отстранен временно от работа в Окръжна болница в Стара Загора

   В заключението обикновено не се посочва дали телесната повреда е лека, средна или тежка, а се описва какви са нараняванията и дали е имало разстройство на здравето, в каква степен е то, имало ли е риск за живота и т.н.

   В конкретното изследване са описани 21 порезни рани, счупен нос, загуба на съзнание, обръсната глава. Правната квалификация - дали става дума за лека, средна или тежка телесна повреда се определя от прокуратурата и разследващите органи и в първите седмици и месеци на разследването тя обикновено е работна, като според събраните доказателства може да бъде променяна и допълвана многократно.

На пресконференция на 30 юли полицията и районната прокуратура в Стара Загора признаха, че заключението на лекаря е спорно и нееднозначно, но прокуратурата първоначално квалифицира описаните наранявания като средна телесна повреда. На базата на тази квалификация е повдигнато и обвинението на Георгиев за нанасяне на средна телесна повреда, а Районният съд в Стара Загора приема това обвинение и оставя мъжа в ареста.

   При обжалването пред втора инстанция обаче Окръжният съд в Стара Загора и зам. окръжният прокурор Георги Видев (който на 1 август, бе понижен в длъжност), и самият съд четат експертното заключение по друг начин и приемат, че няма достатъчно доказателства за средна телесна повреда, а единствено за лека, неопасна за здравето. Това обясниха тримата съдии от съдебния състав, разглеждал мярката за неотклонение на 5 юли в изявление пред медиите на 30 юли, а личи и от протокола от съдебното заседание, с който "Дневник" се запозна. Съдия Татяна Гьонева е била докладчик, а в състава влизат и Тоньо Тонев (председател) и Мариана Панева.

   Разследващите ще уточняват дали пострадалата е получила мозъчно сътресение, отразено в първата съдебномедицинска експертиза. Трябва да бъде установено дали е изпаднала временно в безсъзнание, както твърди самата тя, след като нападателят я ударил в лицето и вероятно счупил носа й. За тази цел трябвало да бъдат разпитани свидетели, коментираха прокурорите, което предстои:

"Няма разминаване. Първата не е съвсем категорична. Първата единична експертиза коментира мозъчно сътресение с евентуална загуба на съзнанието, която към онзи момент би следвало да се докаже със свидетелски показания. Не е имало необходимото време да бъде извършено - да бъдат разпитани такива свидетели преди внасянето на мярката. Сега обаче те са на лице". Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора

   Тепърва по делото ще бъдат изготвени много експертизи, чакат се и резултатите от други. От прокуратурата обясниха, че ще проверят и дали обезобразяването на момичето по лицето и тялото няма да се окаже достатъчна квалификация за "средна телесна", както и дали загубата на кръв от раните би довела до "временна опасност за живота".

   По време на мащабния протест в града близки на пострадалото момиче обясниха, че тя трябва да бъде изследвана от лекарски екип в Пловдив, който да изготви допълнително заключение. По случая ще бъде направено и трасологично заключение, обясниха разследващите. В практиката подобна експертиза обикновено проследява силата на ударите, дълбочината и посоката на разрезите и т.н. Впоследствие, в съдебна фаза, съдът също има правомощия да назначава още експертизи, ако има противоречия в заключенията на наличните по делото.

           Досъдебното производство: "Направо те убивам"

   От информацията, изнесена от прокуратурата, се разбра, че разследването е само за един заподозрян, посочен от жертвата като разпознат от нея и че са събрани "достатъчно косвени доказателства". По него са разпитани 11 свидетели, като някои от тях по 2 -3 пъти, други в присъствието на съдия.

   "Не съм виновен, искам да се разбере всичко", казва обвиненият на 5 юли според протокола от делото за промяна на мярката му. Той казва, че няма да пречи на разследването. Адвокатите му и сега обявиха, че продължава да отрича, че е извършил престъплението, както и че е заплашвал жертвата.

   През месеца, в който продължава досъдебното производство за нападението, Георги Георгиев е на свобода. Няма данни, че той се е опитал да се укрие, семейството на момичето казва, че не е получавало заплахи от него след случилото се.

Не е непълно ясно колко пъти е разпитвана пострадалата, но от обясненията на органите остана впечатление, че това е било първо в болницата на сутринта след приемането й и след това на 29 юли, след като се вдигна шум по случая. След този повторен разпит на пострадалата, както и след разпит на бившия й приятел и на майка й разследващите разбират, че два дни преди нападението Георгиев е отправял заплахи и закани за убийство. "Направо те убивам" и "Ще ти закача главата" са две от посланията към пострадалата на 24 и 25 юни, изпратени в интернет приложение.

   За тези заплахи момичето е подало сигнал на 29 юли, те стават повод за второ досъдебно производство срещу Георгиев и той да бъде задържан на фона на ескалиращото напрежение и организиране на шествия и протести.

   Разследващият сайт "За истината" публикува призовката и коментар на адвоката му Валентин Димитров, според когото тя е за разпит за 8 часа в неделя (30 юли) сутринта и му е била връчена в 1 ч. след полунощ, и то по първото досъдебно производство, по което неговият клиент няма наложена мярка за неотклонение, за да бъде издирван.

   Георгиев е бил задържан на влизане в Стара Загора сутринта, според защитата му, докато е отивал на разпит. От полицията не уточниха дали арестът е станал преди часа, за който е призован да се яви Георгиев, или след това.

   Не се разбра дали и защо разследващите не са открили съобщения със заплахи, след като казаха, че телефонът му е иззет при първото задържане и е назначена техническа експертиза. Резултати от нея не са съобщени, не беше коментирано и дали е готова.

От прокуратурата разказаха, че към заплахите ги е насочил бившият приятел на момичето, което му се оплакало. Кога точно тя се е оплакала и защо нито тя, нито бившият й приятел не са подали сигнал в полицията преди нападението, все още не е известно. Разследващите уточниха, че такива заплахи и съобщения е имало в периода март - юни, което съвпада с целия период на връзката им.
 
   Заради заканите с убийство на Георгиев беше повдигнато второ обвинение, за което бе задържан първоначално за 72 часа, а след това с решение на районния съд в Стара Загора бе оставен с най-тежката мярка за неотклонение постоянен арест.

   Решението на съдия Тодор Минов за мярката за неотклонение бе взето около два часа преди обявените мащабни протести в цялата страна. Произнасянето на съда и разглеждането на мярката за неотклонение на първа инстанция стана "на тъмно" - медиите изобщо не бяха допуснати в съдебната зала, без за това да е посочена конкретна разпоредба от Наказателно-процесуалния кодекс, каквото е изискването на закона.

Адвокатите на Георгиев коментираха, че са поискали отвод на съдията, тъй като той е разглеждал мярката за неотклонение и по първото обвинение за причинена телесна повреда, но искането им е било отхвърлено.

   Решението на съдия Минов може да бъде обжалвано, а на 9 август е насрочено заседание пред Окръжния съд в Стара Загора, който трябва да се произнесе окончателно за ареста на Георгиев по второто обвинение.

                Какво следва

   "Делото е с фактическа и правна сложност", коментира районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова и така обясни защо по разследването за нанесена телесна повреда е назначила втори наблюдаващ прокурор. На първия - Десислава Първанова е започнала проверка на работата за 2 години назад.

   По първото обвинение - за нанасяне на средна телесна повреда - са назначени серия от експертизи, разпитани са различни свидетели, включително и пред съдия. Веществените доказателства са иззети и изпратени за анализ. Сред експертизите са и психологична и психиатрична - както на пострадалата за състоянието й след преживяното, така и за обвиняемия Георгиев, на когото трябва да бъде направен психологически профил. Предстои след изготвянето на всички експертизи, обвинението за телесната повреда, нанесена на пострадалата, да бъде прецизирано, а след това и внесено в съда.

   По второто обвинение - за заплахи с убийство - прокуратурата не е давала детайлна информация с какви данни разполага и какво предстои да направи. От пресконференцията се разбра, че показания за заплахите са дали както пострадалата, така и бившият й приятел. Очаква се експертизата на телефона на Георгиев, както и да се установи дали той е изпращал тези съобщения, от какво устройство и в какво приложение. Освен това вероятно предстои да бъдат разпитвани и свидетели.

   Възможно е по случая да бъдат повдигнати и други обвинения, ако прокуратурата събере достатъчно доказателства. На този етап изглежда, че разследващите са отхвърлят всякакви други версии - самонараняване (за каквото намекна един от адвокатите на Георгиев), има ли данни за злоупотреба с наркотични вещества (каквито твърдения има в социалните мрежи и за жертвата, и за бившия й приятел).

   На този етап изглежда разследващите са убедени, че Георгиев е извършил престъплението и други заподозрени по случая няма. Също толкова непоколебима изглежда и позицията на разследващите, че мотивът е свързан с ревност, но нито веднъж не бе уточнено дали от страна на жертвата или от страна на извършителя. 

   "Отгледахме цяло едно чалга поколение и това е резултатът от него", коментираха хора в Стара Загора пред "Дневник" по случая. Над 5000 протестиращи в града дадоха на институциите срок от една седмица за адекватни мерки и обявиха нови протести, ако от тях няма резултат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha