Вторник, 14 Май 2024

Мерки за облекчаване на трафика по граничните пунктове обсъдиха представители на МВР на България и Румъния

Мерки за облекчаване на трафика по граничните пунктове обсъдиха представители на МВР на България и Румъния
Публикация   18:38     01 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     408

Изготвена е пътна карта за решаването на конкретни въпроси и определени дейности за всеки граничен пункт.

   Мерките за облекчаване на товарния и пътническия трафик по граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния обсъдиха на среща в Русе представители на министерствата на вътрешните работи на България и Румъния, съобщиха от вътрешното ведомство.

   Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев разговаря с държавния секретар по обществен ред на Румъния Богдан Деспеску. Обсъдени бяха възможностите за максимално оптимизиране организацията на осъществявания контрол в съпределните гранични пунктове, с цел постигане на синхрон и ритмичност по отношение на обработката на потока от лек и товарен трафик, както и за скъсяване на времето за изчакване на границата.

   Също така бе изготвена пътна карта за решаването на конкретни въпроси и реализирането на определени дейности за всеки конкретен граничен пункт. По време на разговорите бяха обсъдени още темите, свързани със съвместното сътрудничество във връзка с присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство и справянето с актуалните миграционни предизвикателства

   На срещата от българска страна присъстваха главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, Михай Каталин Некула, държавен секретар по международни въпроси и Шенген, ръководителят на Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния главен полицейски комисар Виктор Щефан-Ивашку, директорите на съпределните дирекции на граничните полиции на двете страни и експерти.

    Преди месец министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведоха спешна среща с посланика на България в Букурещ Радко Влайков, за да обсъдят ситуацията с преминаването през граничните пунктове Видин - Калафат и Русе - Гюргево и да набележат мерки за решаване на проблема.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha