Понеделник, 29 Април 2024

Хиляди социалисти от цялата страна участваха в Националния събор на левицата край връх Бузлуджа

Хиляди социалисти от цялата страна участваха в Националния събор на левицата край връх Бузлуджа
Публикация   13:52     29 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     1319

Традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм „Димитър Благоев“ беше присъдена посмъртно на Анжел Вагенщайн.

Традиционният Национален събор на БСП събра днес хиляди социалисти от цялата страна на Историческата поляна под връх Бузлуджа. На събитието бе отбелязана 132-ата годишнина от Бузлуджанския учредителен конгрес на партията и от създаването на организирано социалистическо движение в България. Съборът премина под мотото “Бузлуджа за мир”, а на него присъстваха членове и симпатизанти на партията, гости от младежки организации на БСП, граждани. По данни на организаторите, тази година на поляната под историческия връх е имало над 30 хиляди души.

Тържествените чествания започнаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. 

  Дошло е времето за решения и за спасение на България, заяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова симпатизантите на партията да подкрепят кандидатите на БСП на предстоящите местни избори, защото “местната власт е най-силната власт”, а кметовете на партията отдавна са се наложили като най-близки до хората. “Нашият възход, нашата победа, отстраняването на статуквото, на войната и на корупцията минава през победа на местните избори”, заяви тя. Корнелия Нинова каза, че “тук има един връх – Шипка, а Националният празник на Република България е само един и това е Трети март”. Нинова посочи още, че БСП е единствената партия, която "не се е продала" и която мисли за българския народ, бори се за социална държава, за справедливост и равни възможности за всички. От БСП ще продължат да настояват за спиране на войната и установяване на мир, добави лидерът на левицата. Според Нинова за последната една година се е случила „подмяна на битката ни за промяна“ на модела на ГЕРБ, „случи се измама, спрямо тези, които повярваха в новите млади сили на промяната“, а единствената алтернатива на настоящото управление е БСП. 

   Политическите възгледи на партията представиха в своите слова и най-дълго управлявалият кмет на партията Маргарита Стоянова, кандидатът за кмет на БСП за Разград Добрин Добрев, председателят на Младежкото обединение на левицата Габриел Вълков.

   Връчена беше и наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора“. С нея партията отличи писателя Петър Андасаров. Традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм „Димитър Благоев“ беше присъдена посмъртно на Анжел Вагенщайн.

   По традиция на събора и тази година имаше щанд на вестник „Дума“, както и сувенири и скара, а в празничната програма се включиха с музикални изпълнения фолклорни и самодейни състави от цялата страна. Посетителите на събора имаха възможност да се подпишат в референдума за мир и суверенитет

   След приключването на събитието на Историческата поляна социалистите посетиха връх Шипка, за да поднесат венци и цветя пред Паметника на свободата в знак на почит към българските опълченци и воините, отдали живота си за Освобождението на България.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha