Понеделник, 13 Май 2024

Европа очаква Китай да наложи натиск върху Русия да се върне в зърнената сделка

Европа очаква Китай да наложи натиск върху Русия да се върне в зърнената сделка
Публикация   06:19     29 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     448

   Голяма част от украинския износ - особено на царевица, отива към Китай и сега очакването на европейските държави е Китай да наложи някаква форма на натиск върху Русия, така че да се продължи зърнената сделка. Надяваме се да се достигне до решение през месец септември, коментира Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, в предаването „Бизнес старт”.

Спирането на зърнената сделка категорично не може да стане причина за продоволствена криза в България. Страната ни произвежда 6-7 пъти повече зърно, отколкото потребява и е един от големите нетни износители в Европа.

   „За продоволствена криза или по- скоро за затруднения на доставките и по-високи цени на доставките се говори в азиатския регион  и в региона на Африка”, подчерта Вълканов.

   Коментирайки с колко може да се покачат цените, събеседникът посочи, че към момента като реакция от спирането на зърнената сделка на европейските борси е регистрирано поскъпване на пшениците с около 10%.

   „Това е много далеч от пиковите нива, които бяха миналата година и за момента повечето анализатори не очакват такива пикови нива да бъдат достигнати отново”, каза Вълканов.

   Оттеглянето на Русия от зърнената сделка е лоша новина,  тъй като има много комплексни измерения изобщо върху търговията с храни в целия свят дори по косвен път.

   „Големите опасения на някои анализатори са, че това, което виждаме от месец октомври насам като охлаждане на инфлацията, по-скоро ще спре като процес и това е основно притеснение за България”, отбеляза събеседника.

  Според Вълканов вместо самите ние да се опитваме да блокираме потоците на украинско зърно през страната ни, това, което трябва да се постараем да направим, е да привлечем инвестиции в разширение на пътна и на пристанищна инфраструктура.

   „Второто важно нещо, което трябва да се направи, е да се излезе от този диалог с Полша, Словакия и Румъния по отношение на това да се затваря пазара в Източна Европа за определени типове украински стоки. Няма логика в това да се търси намаляване на инфлацията и да се ограничи вноса на определени видове хранителни стоки”.

   Третата мярка е да не си затормозяваме ние самите вътрешния пазар. В момента има значителни опасения от страна и на хранителната индустрия, и на търговците на дребно, че с промените, които се предлагат с преходните и заключителните разпоредби в Закона за държавния бюджет с режима на задължителна регистрация на превозите с висока фискална чувствителност, тоест това за превозите на храни, изключително много ще бъде утежнен бизнеса, подчерта Вълканов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha