Четвъртък, 9 Май 2024

Пътешествие във времето и пространството

Пътешествие във времето и пространството
Публикация   07:52     28 Юли, 2023 /     Forbes Bulgaria   /     1163

Маруся Осиковска, собственик и управител на „Златен Рожен“ – хотел, винарска изба и музей за ретро автомобили.

   Казват, че вината разказват истории. Какви истории разказват вината на винарска изба „Златен Рожен“?

   Началото на „Златен Рожен“ е свързано със семейната ни история и до ден днешен тя е такава, с тази разлика, че вече си имаме и винено семейство – нашият екип, който създава вина, провокиращи разговори, хубаво споделено време и още повече истории. Истории за легендите на мелнишкото вино, за лозаро-винарските традиции в нашия регион, за спецификата на тероара в нашите лозя в близост до село Капатово в Мелнишкия край.

   Доброто вино е продукт, който вдъхновява. Какво още освен вдъхновение е необходимо, когато градите вашия разпознаваем бранд?

    Нужни са търпение и знания. Търпение – за да опознаем характера на нашите лозя, което не става за 2–3 години. Имаме зад гърба си вече 12 реколти, които ни дават увереност и повече смелост, за да правим нашите вина.

Знаем, че виното се ражда на лозето, затова работим с професионалисти, с чиито знания за земята и виноправенето извличаме най-доброто от природните дадености, запазвайки неповторимия стил на мелнишките вина.

    Каква е дефиницията ви за хубавото вино? Как да разпознаем първокласното вино?

Хубавото вино притежава баланс, интензитет, комплексност на вкуса и аромата и продължителен послевкус. Но първокласното и запомнящо се вино има освен всичко това и идентичност – тази неповторима комбинация от вкусове и аромати, която от първата глътка „говори“ за мястото, от което идва виното. Идентичността е знак и за принадлежност към един район.

   Имате собствени 800 декара лозови масиви. Какви сортове отглеждате на тях?

Лозята ни са с различна възраст и сортов състав. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, както и стари 50-годишни лозя от Широка Мелнишка лоза. По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Марслан, както и белите – Сандански мискет, Мускат и Вионие.

   Какви вина произвеждате под бранда „Златен Рожен“? Кое е звездата?

Ако медалите от конкурси придават звезден блясък на вината, то тогава ето и нашите звезди:

Сандански мискет Parallel 41 2022 – виното, което правим вече 12 години, възраждайки интереса към един позабравен бял сорт. Реколта 2022 получи златен медал от престижния Concours mondial de Bruxelles.

   Каберне фран Parallel 41 2019 – дебютът на това вино се увенча с поредица отличия: Златен медал от Concours mondial de Bruxelles 2023, Златен медал Gilbert & Gaillard Awards 2023, Divino Top 50 и Best Buy за 2022, Златен медал от BIWC 2022.

   От най-висoката ни серия Exclusive lot едносортовите вина от Мерло и Сира в две поредни години са в ТОП 10 на класацията на „Дивино“, а новото Каберене совиньон Exclusive lot 2017 беше наградено с най-високия трофей Grand Gold Medal на Concours Mondial de Bruxelles 2023.

   Освен с винопроизводство се занимавате и с туризъм. Това ли е начинът да се популяризира хубавото българско вино?

   Да, това е начинът да представим още по-категорично връзката на виното със земята, традициите, храната и региона, а и да изградим по-лична и емоционална връзка с почитателите на „Златен Рожен“, да им дадем повод да посетят и други прекрасни места в Мелнишкия край и да отнесат със себе си много приятни спомени.

Снимка: Forbes Bulgaria 

Разкажете за бутиковия хотел. Какви удобства предлага, с какво се отличава?

С хотела в село Рожен започва историята на „Златен Рожен“. Закупихме постройка паметник на културата, оставена в много лошо състояние, и именно „златната“ инвестиция, която направихме по реставрацията и запазването на автентичния мелнишки стил, стана повод и за името на хотела и избата. Обзаведен е с много естествени материали, носи усещането за топлината и уюта на сгушеното в Пирин планина село Рожен.

Хотел „Златен Рожен“ е подходящ както за романтична почивка, така и за семейни празници и корпоративни събития. Разполага със зала за дегустации, СПА зона, ресторант с градина и е в близост до множество забележителности на пешеходно разстояние, най-значимата от които е  Роженският манастир.

         Какво е значението на село Рожен за „Златен Рожен“?

   Селото е свързано с много наши семейни спомени още преди да се решим да инвестираме в този край. Отсядали сме в региона многократно и винаги намирахме повод да се връщаме.  Смятаме, че тук има не само специални природни дадености, но и необикновена енергия, която кара и нашите гости да се връщат отново и отново – за да посетят още някоя от забележителностите в региона или да преживеят винения туризъм в друг различен сезон.

   Наскоро отворихте музей за ретро автомобили насред лозята. Как се вписва той в цялостната концепция на „Златен Рожен“?

 Снимка: Forbes Bulgaria 

Музеят е плод на дългогодишната ни колекционерска дейност. Мечтата ни за него започна да придобива образ с първите ретро автомобилите, които изложихме във винарната.  Първо в дегустационната ни се появи емблематичният „Мерцедес 220“ от 1969 г., след него „Мерцедес SL 280“ от 1972 г. и елегантният „Форд“, модел Т, който е на един век. Гостите, дошли за виното, оставаха още по-очаровани от посещението и заради възможността да се докоснат до легендарните автомобили. Тази симбиоза, която забелязахме през годините, не ни остави никакво колебание за мястото на музея. Намирайки се точно до винарната в село Капатово, той е още една притегателна сила за нови посетители в прекрасния Мелнишки регион.

Музеят за ретро автомобили се ръководи от г-н Кристиян Желев, който е изключително компетентен относно тези автомобилни бижута. Ако посетите музея, ще усетите неговата харизма и любов към автомобилите.

          Какви модели можем да видим в музея?

   В музея може да видите експонати, които бележат етапи в развитието на автомобилостроенето  по отношение на техническите решения и дизайна, като някои са единствени в България и в Европа. От г-н Желев ще получите точна и изчерпателна информация за всеки един от тях.

  • FORD MODEL T 1912 – безспорна легенда, автомобилът предизвикал революция в автомобилостроенето, първият общодостъпен автомобил, който прави пътуването с кола достъпно за американците от средната класа.
  • PIERCE-ARROW MODEL 43 LE BARON 1931 – една марка, която произвежда автомобили до 1938 г. и е известна най-вече със скъпите си луксозни модели. Това са първите автомобили, използвани от Белия дом, а екземплярът, който ще видите, е единственият прекрасно реставриран от този модел в Европа.
  • MESSERSHMITT KR 200 1961 – единственият в България екземпляр – триколесен мини автомобил, проектиран от авиоинженера Фриц Фенд и произвеждан във фабриката на германския производител на самолети Месершмид.
  • MERCEDES-BENZ 300 D ADENAUER CABRIOLET 1960 – също единствен екземпляр в България. Това е водещият модел на компанията по това време, еквивалент на съвременната S-класа, ръчно изработен, съчетаващ стил и класа и превърнал се в символ на възраждащата се немска икономика.
  • ALFA ROMEO 1750 GTV 1968 – легендарен модел на марката. Основната линия на каросерията е дело на Джоржето Джуджаро – това е един от първите му големи проекти за BERTONE. Също единствен в България.
  • JAGUAR E – TYPE 1965 – безспорно един от най-култовите автомобили на ХХ век, моделът, за който самият Енцо Ферари възкликва, че това е най-красивият автомобил, който някога е виждал.

 Снимка: Forbes Bulgaria    

Какво преживяване предоставя „Златен Рожен“?

   „Златен Рожен“ е едно пътешествие във времето и пространството. От една страна, всеки нюанс на аромата и вкуса на виното ни разказва историята на неговия произход и романтичната страна на живота. От друга, шедьоврите на автомобилостроенето ни показват развитието на рационалния технологичен ум. В „Златен Рожен“ технологията и творчеството се пресичат умело и създават много възможности на туристите – винени дегустации, тиймбилдинг събития, семейни празненства, в една различна атмосфера.

   Като погледнете в бъдещето, как виждате „Златен Рожен“?

   Работим с ясната убеденост, че това, което правим днес, ще има смисъл и за бъдещото поколение. Вярваме, че сме важен елемент от винения и туристическия образ на региона, и ще продължим да допринасяме за неговото развитие.

www.zlatenrozhen.bg



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha