ЮНЕСКО препоръчва забрана на смартфоните в училищата

ЮНЕСКО препоръчва забрана на смартфоните в училищата
Публикация   07:30     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     455

В годишния си доклад за глобален мониторинг на образованието ЮНЕСКО предупреди, че те могат да нарушат учебната дейност.

             КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • В доклада на ЮНЕСКО, разглеждащ използването на технологиите в образованието, се посочва, че те могат да подобрят обучението в “някои контексти”. Но се предупреждава, че тези ползи изчезват при прекомерна употреба и липса на подходящо обучени учители.
  • Според отчета една от всеки четири държави вече е въвела пълна или частична забрана за използване на смартфони в училищата. Причината е, че според различни проучвания подобни мерки подобряват учебните резултати.
  • Докато в азиатските страни пълните забрани са често срещани, държавите в Европа и Северна Америка се насочиха към използването на определени приложения и услуги като TikTok, Microsoft Office 365 и Google Workspace поради опасения, свързани със защитата на данните и неприкосновеността на личния живот.
  • В доклада се отбелязва, че използването на телефони и компютри “над един умерен праг” води до отрицателни резултати в академичните постижения и може да наруши “учебната дейност в класната стая и у дома”.
  • Позовавайки се на различни изследвания, световният орган предупреждава, че по-голямото време, прекарано от учениците пред екрана, води и до влошени психически резултати. Включително “по-малко любопитство, самоконтрол и емоционална стабилност; по-висока тревожност и диагнози за депресия”.
  • Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле заяви: “Онлайн връзките не могат да заместят човешкото взаимодействие.”

            КЛЮЧОВ ЦИТАТ
“Входящите известия или самата близост на мобилното устройство могат да отвлекат вниманието на учениците и да ги накарат да се откъснат от текущата задача”, се казва в доклада.

          КЛЮЧОВА ПРЕДИСТОРИЯ
Технологиите понякога могат да служат като “спасителна линия” за образованието, се твърди в документа на световната организация. В този контекст се посочват примерите за дистанционно обучение по време на локдауните заради Ковид-19. ЮНЕСКО обаче предупреждава за неравния достъп до тези технологии: само 40 % от началните училища по света ползват интернет, се твърди в доклада.
Институцията също така заявява, че нито едно от тези постижения не трябва да измества нуждата от основна грамотност: “Учениците с по-добри умения за четене е много по-малко вероятно да бъдат измамени от фишинг имейли”, посочва тя.

          НА ФОКУС
В доклада се обсъжда и въздействието на генеративния изкуствен интелект върху образованието. Според него  може да се наложи разработването на по-нови методи за оценяване, ако “писмените задачи вече не показват овладяването на определени умения”. В документа се добавя също, че новостта при усвояването на умения от чатботове “може да се изчерпи бързо”.

           ПРЕСЕЧНА ТОЧКА
Миналия месец Финландия забрани използването на телефони в класните стаи в опит да подобри резултатите от изпитите. Правилата ще изискват от учениците да държат устройствата си в чантите, докато са в училище.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha