Втора матура след 12 клас, 200 незаети места в елитните гимназии

Втора матура след 12 клас, 200 незаети места в елитните гимназии
Публикация   07:21     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     408

   Второто явяване за матура след 12 клас получи подкрепа от Министерството на образованието и науката. 

   Това беше решено в среща между ресорния министър проф. Галин Цоков и омбудсмана Диана Ковачева. Мотивите им са да има стремеж към това да се даде възможност на зрелостниците да постигнат по-висок успех. Ковачева уточни, че оценките от матурите остават за цял живот и би било несправедливо, ако учениците нямат шанса да подобрят резултатите си. Обсъждане на детайлите във връзка с предложението предстои.

   В същото време останаха над 2000 свободни места в елитните гимназии у нас. И то след трето класиране. Днес изтече срокът, в който незаписалите се трябваше да подадат документи. Какви са изискванията и защо има десетки свободни места в най-рейтинговите училища в София.

   В третия етап на класиране може да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната, както и такива, които не са кандидатствали до момента. Но голямата им бройка не е прецедент

   За да могат да опитат отново късмета си на третия етап на класиране. Определено е риск. Защото вече имаме значително по-малко места. Интересно е обстоятелството, че тази година само в две столични училища нямаме нито едно свободно място.   д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град

   Единствено 73-о и 24-о училище са запълнили паралелките си. В Софийската математическа гимназия, която на първо и второ класиране приемаше с най-висок минимален бал, сега са останали седем свободни места. Някои умишлено чакат до последния момент, но това крие рискове.

   „Например, ако в днешния ден те пропуснат да подадат и не са класирани никъде в момента, те пропускат шанса на детето си да се класира в училище, в което има възможност да бъде класирано“, обяснява Кастрева.

   Всеки седмокласник може да напише неограничен брой паралелки като ги подреди според своите желания. Подаването им е онлайн или на хартия. а резултатите показват, че оценките всяка година стават все по-ниски. 

   С помощта на големи области като София и Варна средният резултат от външното оценяване по математика е достигнал скромните 35 точки от 100 възможни. Под средното обаче остават цели области, в които резултатите са много ниски. Средният резултат по Български език и литература е 55 точки. Докато на тази по Математика седмокласниците в цялата страна са изкарали едва 35.

   Новото тази година е, че ще има и четвърти етап за кандидатстване, за който документи ще се приемат от 7 до 8 август.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още