РЗИ и МВР в Русе изпревариха в рамките на Инициативата държавата в реакцията срещу фентанила

РЗИ и МВР в Русе изпревариха в рамките на Инициативата държавата в реакцията срещу фентанила
Публикация   17:47     27 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     513

 Снимка: Архив

   Още преди няколко месеца в рамките на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ в съвместните обучителни мероприятия на ОДМВР и РЗИ- Русе учениците от няколко русенски училища са били запознати с рисковете за живота и здравето от употребата на т.н. „дизайнерски дроги“ (синтетични аналози на познати видове психоактивни вещества) и по- специално не толкова познатия тогава фентанил. Това сподели експертът от РЗИ Таня Тончева.

                ФЕНТАНИЛ

   Фентанил е наркотичен аналгетик с ефикасност най-малко 80 пъти по-голяма от тази на морфина. Фентанил и неговите производни (алфентанил, суфентанил, ремифентанил и карфентанил) се използват като анестетици и аналгетици както в хуманната, така и във ветеринарната медицина (карфентанил). Те са обект на международен контрол, както и редица силно мощни нефармацевтични производни на фентанил (NPF), като 3-метилфентанил, синтезиран незаконно и продаван като „синтетичен хероин“ или смесен с хероин.

    Различни производни на фентанил са разработени от законната фармацевтична индустрия чрез добавяне на различни заместители към основната молекула, за да се модифицира ефикасността. Този подход е имитиран от химици в тайни лаборатории за производство на незаконни производни на NPF. В зависимост от позицията на заместителите, някои от получените молекули са с повишен аналгетичен ефект, като някои форми са осем дори и  16 пъти по-мощни от фентанил.

                Физическа форма

Фентанил и неговите соли са бели гранулирани или кристални прахове. Фармацевтичните състави се предлагат като разтвори на фентанил цитрат за инжектиране и в трансдермални пластири, както и трансмукозни таблетки за смучене. Незаконните форми включват светложълт прах, наречен „White Persian“, съдържащ 3-метилфентанил и понякога „хартиени трипове“ (тънки парчета картон, импрегнирани с фентанил).

                                                             

    Фармакология

   Фентанил е наркотичен аналгетик, действащ предимно върху μ-опиатния рецептор. Освен аналгезия, фентанилите като група предизвикват сънливост и еуфория, като последната е по-слабо изразена, отколкото при хероин и морфин. Най-честите нежелани реакции включват гадене, замаяност, повръщане, умора, главоболие, запек, анемия и периферни отоци. Толерантността и зависимостта се развиват бързо след многократна употреба. Характерни симптоми на отнемане (изпотяване, безпокойство, диария, болки в костите, коремни спазми, тръпки или "гъша плът") се появяват, когато употребата се спре. Сериозни взаимодействия могат да възникнат, когато фентанилите се смесят с хероин, кокаин, алкохол и други депресанти на ЦНС, напр. бензодиазепини. Съобщава се, че употребата на HIV протеазни инхибитори като ритонавир повишава плазмените нива и намалява елиминирането на едновременно прилагания фентанил.

         Предозирането води до респираторна депресия, която е обратима с налоксон. Внезапна смърт може да настъпи и поради сърдечен арест или тежка анафилактична реакция. Предполагаемата смъртоносна доза фентанил при хора е 2 mg. Препоръчваната серумна концентрация за аналгезия е 1–2 ng/ml, а за анестезия е 10–20 ng/ml. Концентрации в кръвта от приблизително 7 ng/ml или повече са били свързани с фатални случаи, когато е намесена употреба на различни вещества. Докато се съобщава за смъртни случаи след терапевтична употреба, много смъртни случаи са настъпили в резултат на неправилна употреба на фармацевтични продукти. Както използваните, така и неизползваните пластири с фентанил са били инжектирани, пушени, смъркани или приемани през устата с фатални последици.

                  Нефармацевтични фентанили

   В ЕС и САЩ са докладвани значителен брой смъртни случаи след поглъщане на незаконно синтезирани или „дизайнерски“ фентанили, понякога наричани нефармацевтични фентанили (NPF). В случая на NPF, много смъртни случаи - характеризиращи се с внезапността си - са причинени от употребата на хероин, примесен с фентанил или с един от неговите по-мощни аналози, като алфа-метил фентанил и 3-метилфентанил. Тестове върху животни, проведени от изследователската група Janssen Pharmaceutical, показват, че аналгетичната сила на фентанила е 470 пъти по-голяма от тази на морфина, докато алфа-метилфентанилът е 600 пъти по-мощен. Въпреки това, цис(+) формата на 3-метил фентанил е 6684 пъти по-мощна, а транс(±) формата приблизително 500 пъти по-мощна от морфина при същите тестове. Твърди се, че карфентанил е 10 000 пъти по-мощен от морфина. Трудно е да бъдем сигурни, че тази повишена аналгетична сила означава, че еуфоричните ефекти се увеличават по подобен начин и още повече.

                    Какво представляват новите опиоиди?

   Новите опиоиди са синтетични наркотични аналгетици, които наскоро се появиха на пазара на лекарства, много от които са силно мощни вещества, които могат да представляват животозастрашаващ риск от отравяне. Фентанилите са особено силна група синтетични опиоиди. В някои случаи тези вещества се използват в хуманната и ветеринарната медицина, при анестезия и за лечение на болка. Фентанилите обаче също се синтезират незаконно и могат да се продават като „синтетичен хероин“ или да се смесват с хероин или други незаконни наркотици и дори с фалшиви или фалшиви лекарства.

   Тези вещества са лесни за укриване и транспортиране, защото много малки количества могат да произведат много хиляди потенциални улични дози. Това ги прави както много привлекателна стока за организираната престъпност, така и сериозно предизвикателство за службите за контрол на наркотиците. Нова област на безпокойство е появата на нови лекарствени форми, като назални спрейове и електронни течности за изпаряване в електронни цигари, което означава, че някои нови опиоиди може да са сравнително лесни за употреба и вероятно да се считат за по-социално приемливи от установените опиоиди като хероин , въпреки че рисковете от неволно излагане може да са по-големи.

   През последните години се наблюдава значително увеличение на броя на новите синтетични опиоиди, докладвани в Системата за ранно предупреждение на ЕС. В допълнение, нарастващото осъзнаване на тяхното потенциално отрицателно въздействие върху здравето доведе до действия, които включват засилени ограничения в някои страни производителки. Нови опиоиди, които не се контролират от конвенциите на ООН, могат да се произвеждат и търгуват относително свободно и открито от химически и фармацевтични компании, често, но не изключително, базирани в Китай.

   Какво се случва в Европа?

   Въпреки че като цяло те играят сравнително малка роля на пазара на наркотици в Европа, нараства загрижеността относно наличността на тези вещества, което се отразява в увеличените усилия те да бъдат подложени на международен контрол или други регулаторни мерки. Вероятно поради това има признаци за намаляване на броя на новите фентанили, докладвани на европейския пазар, и за нарастваща поява на други нови опиоиди, като бензимидазолови опиоиди. От десетте нови неконтролирани синтетични опиоиди, открити за първи път през 2020 г., например, само един беше фентанил.

   Наличието на нови опиоиди е особено тревожно поради високия риск от предозиране поради тежка респираторна депресия. Фентанилите и другите нови опиоиди са много мощни, може да са трудни за дозиране и техните ефекти може да са неизвестни или слабо разбрани от потребителите. Например дългосрочно употребяващите опиоиди може да са изложени на повишен риск от предозиране, ако не са запознати с ефектите и подходящата дозировка на тези нови вещества. В допълнение, когато нови опиоиди се продават като хероин или се открият смесени с или като замърсител в други лекарства, рискът от случайно предозиране също се увеличава. При тези без поносимост към опиоиди дори много малки количества могат да бъдат фатални. В малък брой европейски страни, и по-специално в Естония, инжекционната употреба на фентанил и понякога други синтетични опиоиди е отдавна установена и е свързана с относително високо разпространение на смъртни случаи от свръхдоза. Данните, базирани на случаи, докладвани на Системата за ранно предупреждение на ЕС, са документирали над 250 смъртни случая, в които са замесени фентанили и други нови опиати. От наличната информация обаче е трудно да се оцени общият истински брой смъртни случаи, свързани с тези вещества. В някои страни смъртните случаи от свръхдоза, свързани с опиоиди, предназначени за терапевтична употреба, включително облекчаване на болката и лечение с опиоидни агонисти, също изглежда са свързани с нетривиален дял от смъртността, свързана с наркотици; отново обаче ограничението на данните не позволява точна оценка на степента на този проблем. Като цяло оценката на настоящите данни за смъртните случаи от опиоиди сочи належаща необходимост от подобряване на съдебномедицинския и токсикологичния капацитет, особено в областта на фентанилите, други нови опиоиди и опиоиди, често използвани за терапевтични цели.

   Новите опиоиди също могат да представляват риск не само за тези, които ги използват (понякога несъзнателно), но и за други, като пощенски служители, полицейски и митнически служители, семейства и приятели на потребителите, които могат случайно да бъдат изложени на тях.

   Системите за ранно предупреждение, включително системата за ранно предупреждение на ЕС, базирана в EMCDDA, играят важна роля в идентифицирането и реакцията на вредите, причинени от нови опиоиди, като улесняват бързата реакция на заплахите, които те представляват за общественото здраве (вж. Система за ранно предупреждение на NPS). От края на 2015 г. EMCDDA проведе редица съвместни разследвания с Европол на нови фентанили, които предизвикаха сериозни опасения на европейско ниво.

https://www.emcdda.europa.eu/publications/drug-profiles/fentanyl_en

 

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha