Отиде си Шиниъд О'Kонър- бунтарката на световната музикална сцена

Отиде си Шиниъд О'Kонър- бунтарката на световната музикална сцена
Публикация   08:09     27 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     298

   На 56-годишна възраст почина ирландската певица Шиниъд О’Конър, съобщава "Дейли мейл". 

   „С голяма тъга споделяме за смъртта на нашата любима Шиниъд", съобщават нейните близки. Семейството й поиска уединение в този тежък момент.

    „Музиката й беше популярна по целия свят. Нейният талант беше несравним и несравним“, написа ирландският премиер Лео Варадкар в Twitter.Звездата придобива международна известност с хита от 1990 година „Нищо не може да се сравни с теб“ - песен написана и композирана от Принс, но превърнат от нея в химн за хората с разбити сърца. С просто видео, заснето през зимата в пуст парк в покрайнините на Париж, тя изпълнява песента с истинска и сурова емоция, капсулираща перфектно любовта и загубата, припомня БГНЕС. Дебютният ѝ албум „Лъвът и кобрата“ е в челото на музикалните класации в Ирландия и Обединеното кралство.От 80-те години на миналия век тя издава 10 солови албума, от мултиплатинения "I Do Not Want What I Haven't Got" до "I'm not Bossy, I'm the Boss" от 2014 г., черпейки всичко от традиционната ирландска музика към блус и реге.

   Родена през 1966 г. в окръг Дъблин, Шиниъд Мари Бернадет О'Конър е третото от пет деца, родени от родители, преминали през горчив развод. Тя описва себе си като дете „клептоман“ през 2013 г., начин за справяне с насилието, което тя нарече „Сексуално и физическо. Психологическо. Духовно. Емоционално. Вербално“ в интервю от 1992 г. Тя беше арестувана няколко пъти, преди да бъде изпратена в църковно поправително заведение, където симпатична монахиня я насърчи да се занимава с музика, като й купи китара. О'Конър започва да ходи по улиците на Дъблин и да пее в кръчмите, където нуждата да бъде чута насред шума й помага да развие властния си глас. Тя се премества в Лондон и продуцира първия си албум на 20 години, докато бе бременна.

   Певицата без колебание изразява силни позиции по теми като организираната религия, правата на жените, войната, сексуалните посегателства над деца. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha