118 години от рождението на Елиас Канети бяха отбелязани в Русе

118 години от рождението на Елиас Канети бяха отбелязани в Русе
Публикация   07:43     26 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     251

   С поклонение пред паметника на Елиас Канети на улица „Славянска“ и полагане на венци и цветя в Русе беше почетена 118-ата годишнина от рождението на единствения българин с Нобелова награда за литература. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител Детелина Ачева, кметът Пенчо Милков, както и редица общественици. „Неговото творчество и личност ни свързват с модерна Европа и благодарение на хора като него Русе винаги е бил на многонационалната културна карта на Стария континент“, сподели Ачева. „Повече от век идеите му за гражданско общество представляват образец за европейските народи“, допълни още заместник областният управител и отбеляза, че всички ние сме му длъжници за литературното богатство, което ни е завещал.

   На събитието, което бе организирано от Международно дружество „Елиас Канети“, присъстваха председателят на сдружението проф. дфн Пенка Ангелова, ръководителят на отдел „Култура“ към Община Русе Ива Чавдарова, историкът д-р Веселина Антонова, журналистът Детелина Каменова, директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова, културният мениджър на дружеството Виктор Кирилов, както и много други членове на организацията.

   Паметникът на Канети беше открит през 2015 година, когато се навършиха 110 години от рождението на известния белетрист и драматург. Той е дело на именития скулптор проф. Георги Чапкънов. Елиас Канети е български белетрист, есеист и драматург от еврейски произход, роден в Русе. През 1981-а получава Нобелова награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

   Припомняме, че през изминалата година за първи път се проведе разходка и посещение на осем от местата в Русе, за които немскоезичният автор разказва в автобиографичните си книги и които са свързани с хората, за които той си спомня – роднините Ардити, Розанес, Афталион, д-р Менахемов и др.

   През 2023-а се навършват и 18 години от създаването на австрийската библиотека в Русе, която също носи името на писателя.

   Благодарение на Областна администрация – Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература. Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация – Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

   Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още