Елизар Атанасов от Русе е летецът на селскостопанския самолет, загинал тази сутрин при Раднево

Елизар Атанасов от Русе е летецът на селскостопанския самолет, загинал тази сутрин при Раднево
Публикация   11:06     26 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     7241

Най-вероятно птица е попаднала в двигателя

   Селскостопански самолет е паднал в селището на село Землян и Трънково, община Раднево. Пилотът е загинал на място.

   Става дума за самолет, който е пръскал селскостопански посеви. Вероятната причина е ято птици, които са влезли в перките на самолета.

   Сигналът е подаден около 6.37 часа тази сутрин.

„На място колегите са установили селскостопански самолет, управляван от мъж, който, за съжаление, е загинал на място. В момента се извършва оглед. Вероятната причина за инцидента са били птици. Има очевидец, близък на загиналия, който ги е видял. Той е бил на мястото на катастрофата“, заяви старши комисар Лазар Христов.

   Братът на загиналия пилот е бил очевидец на инцидента. Това съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов. Магистратът допълни, че свидетелят ще бъде разпитан. 

   „Очакваме мястото да бъде посетено от група от Национална следствена служба - София, защото те ще извършат оглед. Те имат методика за разследване на такива въздухоплавателни произшествия“, допълни още Атанасов. Загиналият пилот е на 70 години.

                                  

Снимка: Архив Румен Николаев

Преди 10 години селскостопански самолет PZL-Mielec M-18 Dromader, собственост на фирмата за селскостопански услуги „Кентавър – Елизар Атанасов“ ЕТ. падна в овощна градина край русенското село Пиргово. При излитането около 09:50 м. вр. самолетът не успял да набере височина и паднал на около 300 м от пистата.

   Пилотът, 59-годишният Валери Д. с 35-годишен летателен стаж, не е пострадал. Не са установени разливи от гориво и на препарата, с който е било заредено въздухоплавателното средство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha