Понеделник, 13 Май 2024

Огнеборците предупреждават за повишената опасност от пожари в горщото време

Огнеборците предупреждават за повишената опасност от пожари в горщото време
Публикация   14:35     25 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     249

Призовават за спазване на правилата за безопасност

   От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе предупреждават, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология е повишен индексът за пожароопасност за територията на Русенска област, което заедно с очакваните високи температури и обявените кодове за опасно горещо време, днес и през следващите дни, е предпоставка за възникването и бързото разпространение на пожари в природата - в полските и горски територии, а така също и в урбанизираните райони.

   Трайното повишаване на среднодневните температури в региона води до значително засушаване, което съчетано и с активната стопанска дейност създава реални предпоставки за възникване и развитие на многобройни и бързо развиващи се пожари в реколтата, в пасищата, лесонепригодните площи и горския фонд.

   С цел избягване на сериозни инциденти и за опазване на гората и имуществото на хората, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност.

   От РДПБЗН – Русе призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност. Експертите съветват при използването на огън за битови нужди да бъдат предприети всички превантивни действия и изисквания за пожарна безопасност, както и за съобразяване с метеорологичните условия.

   От пожарната апелират, в часовия диапазон от 12 до 18 часа, да се ограничат дейностите в и извън населените места, които биха могли да предизвикат подобни произшествия.

   Напомнят още, че гражданите са длъжни да се съобразяват и с издадените заповеди от областния управител на Русе /виж Полезни връзки/ и кметовете на населените места, които касаят организацията за осигуряване на пожарната безопасност.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha