Събота, 9 Декември 2023

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното в Орешак

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното в Орешак
Публикация   15:17     22 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     801

Във форума участват 15 от най-добрите винарни от България и Румъния

   Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „Открий го! Местното вино“ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния представят своите продукти на 25 щанда в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

   „Радвам се да видя това, което е на тази поляна и на всички изложители искам да пожелая високи пазарни успехи с висококачествени български продукти. Надявам се сътрудничеството с нашата съседна Румъния да се задълбочи и да води към високи пазарни успехи заедно“, заяви министър Вътев.

   Във форума участват 15 от най-добрите винарни от двете съседни страни, като посетителите ще могат да дегустират и местни храни, месо, сирене, хлебни изделия и сладки изделия, разказва координаторът на проекта Филис Юсеинова.

Програмата на празника включва още занаятчийски ателиета, тематични лектории и дегустации, водени от опитни енолози. Предвидена е и богата културно-музикална част.

   Фестивалът се организира в рамките на трансграничния проект „Открий го! Местното вино", който се осъществява от Местна инициативна група „Троян, Априлци, Угърчин“. Партньори са и още две Местни инициативни групи от България и четири от Румъния, а именно: МИГ „Девня - Аксаково", МИГ „Перущица - Родопи, МИГ „Colinele Recasului", МИГ „Tecuci", МИГ „Podgoria Panciu", МИГ „Napoca Porolissum".

   Основна цел на проекта, който е двугодишен и вече е към своя край, е представяне на местното винопроизводство и винената култура на териториите на партньорите за повишаване на тяхната разпознаваемост и привлекателност на национално и международно ниво, каза още Юсеинова.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha