Четвъртък, 9 Май 2024

Първанов изумен, Вигенин разочарован, а службите задействани за наши в списъка на ,,Миротворец,,

Първанов изумен, Вигенин разочарован, а службите задействани за наши в списъка на ,,Миротворец,,
Публикация   06:45     21 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     473

   Не са публикувани личните данни на българи. Не спомага за добрите взаимоотношения, предупредиха депутати

   Има ли заплаха за живота на зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин и български журналисти?

   С този въпрос депутатите се обърнаха към службите в сряда, след като от седмица списъкът на платформата “Миротворец” с имена на “враговете” на украинската държава буни и София.

   Името на Вигенин, както и това на журналистката Диляна Гайтанджиева и на още десетки българи също се оказаха в черната листа. А още преди нахлуването на Русия “Миротворец” бе сложил в него и  президента Георги Първанов, евродепутатката Елена Йончева, лидера на “Атака” Волен Сидеров и други български журналисти и общественици.

    Непризнат от Киев, сайтът вади лични данни на хора, заподозрени в проруска ориентация.

   Вигенин е включен в списъка на 14 април 2022 г. Обявен е за “съучастник на руските власти срещу Украйна и нейните граждани” и е обвинен в това, че е против помагането на Украйна във войната с Русия. Някои от другите българи са там дори от по-отдавна - името на президента Първанов е публикувано още през февруари 2018 г. Причината е, че “съзнателно е нарушавал държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия - страната агресор”. До момента обаче явно не е знаел за това - коментира, че бил изненадан от присъствието си в списъка. “Признавам, че съм изумен”, добави Първанов.

   Извънредно заседание на комисията за службите свика БСП в парламента в сряда. На него бяха привикани шефовете на ДАНС, ДАР, военното разузнаване и НСО, за да обяснят за сайта, има ли реална опасност за живота на българите в списъка и предприети ли са някакви действия.

   Със сигурност ние ще работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация в случая. Хубаво е български граждани, а и на трети страни да не попадат в някакви списъци, които някой може да си интерпретира както си пожелае. Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора по никакъв начин, но и не допринасят за добрите взаимоотношения, каза председателят на комисията Даниел Митов след заседанието със службите. Тепърва предстои те да направят оценка има ли реална заплаха за живота на българите вътре.

   За присъствието на Вигенин в списъка пък стана ясно преди няколко дни. От тогава до сряда обаче никой не се бил свързал с него.

 

Не се страхувам, по-скоро съм разочарован и учуден от това, че вече в продължение на 2-3 дни българската държава не предприема нищо. Едва вчера вечерта на заседание на външната комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена госпожа Габриел и може би представители на службите, каза социалистът в сряда.

   Че въпросът е бил обсъден в комисията по външна политика, съобщи по-рано и нейният шеф и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Какво точно е било коментирано, не е ясно, тъй като заседанието бе закрито, но Борисов разказа, че възложил на вицепремиера Мария Габриел и зам.външния министър Елена Шекерлетова да проучат сайта. А по негова информация Габриел вече е разговаряла и с украинската посланичка.

   Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента, така че ние всичките взехме това решение да го направим и го задействахме. Така че очакваме външната комисия и службите да ни отговорят кой стои зад тези всичките хора, коментира Борисов.

   В защита на Вигенин и другите българи в списъка се обявиха и от останалите партии в парламента. С най-голям патос - от “Възраждане”.

   Вече почти седмица слушаме оглушителното мълчание на институциите по повод на включването на български граждани в списъка, който няма да е пресилено да нарека “списък за физическо ликвидиране”, защото хора от него биват убивани, както видяхме вече неколкократно. Министерството на външните работи мълчи, ДАНС и ГДБОП също мълчат, каза Ангел Георгиев от името на партията си. От там настояха в парламента да се яви външният министър Мария Габриел, за да обясни какви са предприетите действия по казуса, и обещаха да изпратят писмо до ДАНС и сигнал в прокуратурата. И дори се зарекоха лично да осигурят закрила на колегата Вигенин - ще поискат от президента НСО да му назначи охрана.

   Сигнал до ДАНС ще изпратят и от БСП, обвяви Корнелия Нинова. Тя настоя правителството да излезе с официална позиция за сайта и ако е нужно, да се свърже с украинския президент Володимир Зеленски, макар и “Миротворец”, и украинското посолство да твърдят, че сайтът е неправителствен.

   Ако обичат, и българската държава, и посланичката, и някакъв контакт да се намери с господин Зеленски, когото приехме тук всички знаете как, т.е. не всички. И след това посещение, след като се даде всичко, каквото може от България - складове се изпразват, въоръжение се дава, помощ се оказва, хуманитарна помощ, приехме бежанци, всичко. И накрая България получава това - за научно-технически, научно-творчески и журналистически цели избивайте българи по света. Просто абсурд, разпали се Нинова.

   ПП-ДБ не излязоха с партийна позиция по темата, но изразиха тиха подкрепа, като удариха рамо за свикването на извънредното заседание на парламентарната комисия по службите - ген. Атанас Атанасов е бил един от 5-имата, подписали се за това.

   Ден преди партиите темата коментира и президентът Румен

          Радев, който подкани правителството да се задейства

   И сравни случая с този на журналиста Христо Грозев, който бе обявен за издирване от руската държава през декември. Тогава Грозев получи подкрепа от партиите в НС и бе поканен на изслушване.

   Когато имаше заплаха към Христо Грозев, държавата се задейства моментално с всички служби, с нашите партньори, за да гарантираме сигурността на българския гражданин Христо Грозев. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе някакво отношение по този случай, независимо какъв е. Но трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични, доколко са достоверни, трябва да има действия, коментира Радев.

        Личните данни на Вигенин и останалите българи не са публикувани   на сайта. Фигурират само рождените дати, професиите, споменати са и родните градове на някои. За много от руснаците в списъка обаче са дадени точни адреси, номера на лични документи и телефони.

"Либерасион": Сайтът от 8 години трупа адреси и снимки на врагове, зачертани с надпис "ликвидиран" - помагат хакери и спецслужби 

  • “Миротворец” не призовава към убийства на посочените, но и не осъжда смъртните заплахи - като към италианския журналист Андреа Рокели, загинал, докато отразява войната в Донбас през 2014 г.
  • Европарламентът иска закриването му от 2 години

   Какво точно е “Миротворец” и доколко е опасна обявената от платформата цел да назовава враговете на украинската нация, е обект на разследване на влиятелния френски всекидневник “Либерасион” още през октомври 2022 г.

   Изданието посочва, че той предоставя свободен достъп до данни за десетки хиляди украинци, но също и за чужденци, които са подредени в категории като



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha