Понеделник, 29 Април 2024

Експерт: Когато качеството на хероина е ниско, дилърите прибавят смъртоносния фентанил

Експерт: Когато качеството на хероина е ниско, дилърите прибавят смъртоносния фентанил
Публикация   19:17     20 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     1532

   „Фантанилът не е много разпространен в Европа, но изключение правят Балтийски страни, където има сериозно присъствие от 20 години, включително и производство. В България имаше един период през 2010-11 г., когато имаше криза на доставките на хероин имаше случаи, в които се използваше фентанил – смесваше се с други вещества и се продаваше на улицата, но това беше единичен епизод.“

  Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Атанас Русев, директор на програма „Сигурност“ към Центъра за изследване на демокрацията.

   Фентанилът в момента е един от най-разпространените и употребявани вещества в САЩ. Там буквално става въпрос за епидемия.

   Основният производител и вносител на фентанил сега е Мексико, а преди е бил Китай. В Европа пристига по пътя на кокаина.

  Няма достатъчно информация за произхода на фентанила у нас, като Русев не изключи и част от него да бъде местно производство.

   Много често, когато има проблем с качеството на хероина на улицата, се използват различни добавки от дилърите, за да се подсилят ефектите, като например с бензодиазепини и фентанил.

   „Няма безопасна дрога на улицата. Много често потребителят не знае какво има вътре, особено когато става въпрос за епизодична употреба“, предупреди Русев.

   „Пазарът на наркотици силно се раздроби. Освен уличните дилъри има хора на средно ниво, които продават на повече от един уличен дилър. Има и такива, които са заети с трансграничния трафик“, добави той.

   По неговите думи големи вертикални организации като тези от началото на 2000-те години вече няма, но това не прави по-лесна работата на полицията на улицата.

   „Много е трудно да се противопоставиш на такъв тип трафик. Говорим за милиони пощенски пратки, дори България сравнена със западния свят все още не сме достигнали тези нива на онлайн търговия, а е изключително трудно да се контролира всяка една пратка“, коментира експертът.

   Според него специалният координационен механизъм за противодействие на наркотрафика в у нас трябва да бъде институционализиран, защото в противен случай ще бъде неефективен.

   По думите на Русев държавата с години си е затваряла очите за проблема с наркотици у нас, което е довело до неговото влошаване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha