Четвъртък, 16 Май 2024

Русия ще смята всички кораби в украинските пристанища за военни

Русия ще смята всички кораби в украинските пристанища за военни
Публикация   06:29     20 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     250

   От тази нощ Русия ще смята всички кораби в акваторията на украинските пристанища за потенциално превозващи военна продукция, съобщава руското Министерство на отбраната. На 17 юли Москва излезе от зърнената сделка, по силата на която Украйна изнасяше селскостопанска продукция от три свои пристанища в Черно море. Сега обявява зоните, през които се движеха тези кораби, за опасна за корабоплаването зона.

   Страните, под чиито флагове плават корабите в тези региони, ще бъдат смятани за въвлечени във войната в Украйна, допълват още от институцията.

   По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на брифинг след срещата му с премиера на Ирландия Лео Варадкар, че Украйна има интерес работата на зърнените коридори да продължи, дори и без участието на Русия. Частните компании, които превозват селскостопанската продукция, и търговци са заявили, че имат готовност да поемат риска. В тази връзка Зеленски е поръчал на Министерството на инфраструктурата и на военните да изготвят план с ясни предложения за запазване на работата на зърненото споразумение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha