Комисията по земеделие обсъжда законопроекти за употребата на райския газ и за пестицидите

 Комисията по земеделие обсъжда законопроекти за употребата на райския газ и за пестицидите
Публикация   21:20     19 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     301

   Два законопроекта влизат в дневния ред на Комисията по земеделие за второ четене - за промени в закона за защита на растенията и в закона за храните.

   Очаква се членовете на комисията отново да подкрепят промени в Закона за защита на растенията, които се налагат заради започната процедура за неизпълнение на задължения от страна на България. Промените са свързани с продуктите за наторяване и за растителна защита и целят хармонизиране на националното с европейското законодателство. На първо четене те бяха подкрепени без възражения, като ударното им приемане е нужно, тъй като на 15 февруари беше получено официално уведомително писмо за стартиране на наказателна процедура срещу България за неизпълнение на еврорегламентите в таз област.

   Също на второ четене депутатите от земеделската комисия ще разгледат общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, чиято цел е регламентиране на употребата на диазотен оксид, познат като „райски газ“, при производството на храни. Промените обединяват идеите на „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ за ограничената употреба на райски газ и добавят съответни санкции при нарушаване на условията и реда за употреба на диазотен оксид в областта на храните. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още