Нов рекорд с най – голямата вита баница на Балканите поставиха в Бяла

 Нов  рекорд с най – голямата вита баница на Балканите поставиха в Бяла
Публикация   05:28     08 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     1327
   Нов балкански рекорд, дело  шеф готвач Ангел Ангелов от Банишора ! Най-голямата вита баница e с диаметър 358 см и тегло 185 кг - бе направена днес в Бяла, обл. Русе

   Повече от 420 яйца, 120 кисели млека, 12 литра олио, 50 кг. сирене и разбира се, стотици кори.  Ще стигне поне за 1000 души да опитат, без да преяждат.

                                      

Инициативата е на кметството в Бяла, а реализацията на кулинарното изкушение е от готвачките, заети в общинската Кухня майка.

                                       

  Земеделието е застъпено във всички селища на община Бяла и има важна роля за цялостното й развитие. Чрез осъществяване на това събитие се подобрява и насърчава събитийния туризъм, опазването на нематериалното културно наследство и създаването на условия за приемственост сред младото поколение.

   Неотменна част от празника са традиционните работилници, в които деца и родители сами  изработват тестени фигурки за обредни хлябове и стават част от „живата картина“ - разкриваща някогашния бит на селото, свързан с прибиране на житото и приготвянето на хляба. 

                               

  Гостите и жителите на Бяла  опитаха и от ръчно изработените тестени изделия от представители на народните читалища и пенсионерските клубове, насладиха се на богатата кулинарна изложба, превърнаха ритъма в танци на открито в ритъма на българските народни танци изцяло с музика на живо, под съпровода на оркестър „ПЛАМ“ гр.Русе.

                                          

  Кметът на Бяла Димитър Славов домакинства своеобразния празник в северняшка риза.

Кулминацията  бе поставянето на рекорд за най-голяма ВИТА БАНИЦА, от която всички гости имаха възможност да опитат.

   Почти всички мислят, че Ангел Ангелов е професионален готвач- копривщенец. Но само приятелите и близките му знаят, че работи в бизнеса с недвижими имоти и е софиянец от “Банишора”, а обиква Копривщица след брака си с Велислава. Председател е на фондацията "Национален тръст за съхранение на културно- историческото наследство в България".

 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha