Договор за наема на 2 медицински хеликоптера няма и няма да бъде подписан

Договор за наема на 2 медицински хеликоптера няма и няма да бъде подписан
Публикация   07:18     03 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     431

Към момента са изградени площадки за кацане в болници в София, Пловдив, Варна и Плевен, но са нужни още 12.

   Договор за наема на два мециниски хеликоптера, които поръча служебното правителство няма подписан и няма и да бъде. Това се разбра от думите на министъра на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви. Колегата му - министъра на здравеопазването Христо Хинков, обяви вчера, че ще препоръча договорът да бъде прекратен независимо от последствията.

   Гвоздейков днес обясни, че проведената процедура, по която този месец трябваше да бъдат доставени две машини на т. нар. сух лизинг, предполага договор с доставчика да се подпише, когато бъде осигурено финансирането.

   Разказа, че въпросът е бил обсъждан в Министерския съвет и изводът е, че към момента страната няма абсолютно никаква готовност да подпише такъв договор, защото е в полза на изпълнителя, а не на възложителя.

   От думите му се разбра, че не е извършена предварителната работа и затова няма смисъл да се плаща за машини, които няма да може реално да се ползват и ще струват по 1 млн. лв. месечно. Към момента са изградени площадки за кацане в болници в София, Пловдив, Варна и Плевен, но са нужни още 12.

   Обясни, че за момента намерението е да се върви по първоначалния план отпреди служебното правителство - с доставка на един медицински хеликоптер през декември, който да се ползва за обучение и тренировки докато се изгражда цялата система и в очакване да бъдат доставени поръчаните 6 нови хеликоптера до 2025 г.

   Преди да стане министър Гвоздейков бе директор на дружеството, което да отговаря за медицинската помощ по въздуха и което бе закрито от служебния кабинет.

   Министърът увери, че въпреки спрените процедури по доставка на нови влакове, то до година и половина очаква да се изпълни плана, според който от Пловдив до Бургас ще се стига за час и половина. През седмицата финансовият министър Асен Василев се закани да не дава повече пари за проекти, ако не се изпълняват. Закана му бе по адрес на Национална компания "Железопътна инфраструктура", която иска пари за проекти, но не е усвоила отпуснатите й за предходна година.

  "Асен Василев даде ясен знак, че трябва да работим с високи темпове и прозрачно, така че конкретно срокът няма да успеем да спазим, защото има много процеси, които трябва да бъдат завършени. Но до година и половина може би ще можем да осигурим това желание на Василев", коментира министърът.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha