,,ЛЕВИЦАТА!,, събра актива си от Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Русе

 ,,ЛЕВИЦАТА!,, събра актива си от Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Русе
Публикация   08:22     02 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     142

   В хода на подготовката си за местния вот, „ЛЕВИЦАТА!“ събра актива си от Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Русе. През днешния ден среща предстои и на местните структури от Видин, Враца и Монтана. В рамките на срещата фокус бяха елементите на местното самоуправление и политиките, които коалицията защитава. До 30 август формацията ще е готова с имената на кандидатите си за кметове и състава на листите за местните избори.„ЛЕВИЦАТА!“ ще използва целия инструментариум за изборите за местно самоуправление, който законодателството предоставя, включително и подкрепа на кандидати на други партии (без тези от управляващото мнозинство), подкрепа за независими кандидати и т.н..

   Акцент е начинът, по който се разпределят бюджетите на общините. Председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА! “Костадин Паскалевотбеляза необходимостта да се актуализират средните разходни норми в сферата на образованието, здравеопазването, социалните дейности и културата, администрацията, както и да се приложи нов подход при разпределяне на капиталовите разходи за общините. Акценти бяха и качеството и цената на питейната вода, управлението на отпадъците и цената за тази дейност.

   „ЛЕВИЦАТА!“настоява и за концентрирана работа за постигане на енергийна ефективност, свързана с това общините да използват възможностите на възобновяемите енергийни източници, за да намалят разходите си за енергопотребление и енергоносители, като цяло. Освен национален въпрос, енергетиката е пряко свързана със Северния централен район и тя трябва да получи категорично решение с отношение с националния интерес за развитие на енергетиката на България на база на ядрената такава - нещо, в което България от дълги години има своя принос и е на път да загуби, отбеляза Костадин Паскалев.

    Пред медиите в Плевен лидерите на „ЛЕВИЦАТА!“ коментираха и актуални политически теми.

    Румен Петков заяви, че енергийната сигурност на България и на региона като цяло задължава правителството да предприеме всички мерки за гарантиране на бъдещето на ядрената енергетика в страната. Той обясни, че това означава довеждане до ефективен резултат на преговорите с „Фраматом“ и с френската страна и въвеждането в експлоатация на двата български блока, които са в „Белене“, и гарантиране на всички процедури в „Козлодуй“, които да обезпечат недопускане на ядрено гориво, което не е минало през необходимите проверки.

Петков каза също, че „Уестингхаус“ ще ни предложат горивото, предвидено за Украйна, а това гориво, по мнение на експертите, не отговаря на потребностите на нашите два блока. Този факт поставя въпроси не само за нашата сигурност, но и за сигурността на региона, обясни той и добави, че налице е риск от нежелана реакция от страна на Румъния и на други наши съседни държави в този смисъл.

   Мая Манолова отбеляза управленския хаос, създаден от безпринципната управляваща коалиция, включително и политиките, заявени като фокус от мнозинството в парламента, като съдебна реформа, например. Манолова подчерта и липсата на действия на законодателния и изпълнителния органи в посока подобряване благосъстоянието на българите и енергийната бедност – теми, които не намират място в политическия дневен ред. Бюджетът за 2023 година Манолова определи като изцяло десен и прогнозира в резултат на това 30% ръст на разходите на домакинствата.

 

Тагове : Левица , актив , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha