Инфлацията ще се върне над комфортната зона за централните банки от 2%

Инфлацията ще се върне над комфортната зона за централните банки от 2%
Публикация   07:22     02 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     221

    Време да видим дефлационните сили и съответно спад на цените на автомобилите и съответно спад при жилищата. Инфлацията ще се върне над комфортната зона за централните банки от 2%. Между 2 и 4 ще е средногодишната за следващите 10 години. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

   Имаше период, в който инфлацията рязко се забави. Но все пак говорим за онзи период миналата година пролетта, когато петролът беше 120 долара за барел. Сега има трудности дори да се качи над 70, когато говорим за американски суров петрол. Това голямо поевтиняване до някаква степен успокои и инвеститорите, и потребителите, и бизнеса, че няма да има същите темпове на натрупване на инфлация, каквито имаше през 2021 и който видяхме в не малка степен и през 2022 година, каза Цачев.

    "Причината да говорим за успокояване на инфлацията е фактът, че се натрупаха много положителни събития, действащи в тази посока. От една страна това са суровините, другото важно нещо са стимулите в Китай. Те влияят на цените на индустриалното производство, което излиза извън страната и това се случва от повече от половин година в китайското индустриално производство и това започва да се забелязва и в Европа. Това силно намаление на цените на производител означава, че ще видим през втората половина на годината, може би, добри промоции на индустриални продукти за потребление, от кафемашините до пералните. Но това е доста временен фактор за успокояване на инфлацията. Така че дори да видим някакви съвсем краткосрочни нива на дефлация (спад спрямо година назад в големите страни) това е краткосрочен "шум" в системата". 

   Инфлацията ще се върне над комфортната зона за централните банки от 2%. Между 2 и 4 ще е средногодишната за следващите 10 години, категоричен бе събеседникът. "Причината са суровините. Те направиха сериозна корекция. Но трябва да кажем, че този ръст, който преди това отчетоха, наистина много рядко се вижда. Той се различаваше с това, което в историята се случва с такива ръстове, с това, че сега видяхме от 2020-2022 беше в началото на цикъла на повишаване".

   "Преминаха притесненията при доставките на суровини след Covid и това е една от причините за дефлационните сили в момента, особено в индустрията, особено при фактор, какъвто са производствените цени. Това рано или късно ще приключи, дори при производството на автомобили в САЩ вече го виждаме и при цените на новите автомобили, тъй като те заедно със старите автомобили държаха много сериозни цени много дълго време.  Недостигът на чипове беше допринесъл за това да няма достатъчно производство, за да се отговори на търсенето и трябваше да се чака с месеци, а при някои дори и година, за да се получи предплатения автомобил. Това вече приключва и ще се отрази и на реалната икономика, защото ще започнем да виждаме влошаване на индустриалното производството в автомобилостроенето". 

Другият важен сектор е строителството на жилища. Това са двата инфлационни сектора, които не последваха решението на Фед, когато тръгна да повишава лихвите преди една година, добави Цачев. "За това можем да твърдим, че инфлацията не се държи така, както го е правила преди, но винаги повишаването на лихвата се отразява по някакъв начин. Така че е време да видим дефлационните сили и съответно спад на цените на автомобилите и съответно спад при жилищата". 

Защо в САЩ потреблението на домакинствата продължава да е толкова силно? Какви са подходящите стъпки, които инвеститорите трябва да предприемат настоящата инвестиционна среда? Защо инвеститорите ще трябва да са готови да преминат във всеки един момент от една стратегия към друга? Как ще се развиват технологичните компании и какво да очакваме от тях? Скокът в този сектор устойчива тенденция ли е? 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha