Четвъртък, 9 Май 2024

„Облачни е-услуги за администрацията“ ще облекчи значително работата в общините

 „Облачни е-услуги за администрацията“ ще облекчи значително работата  в общините
Публикация   08:47     30 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     476

 

   Стартиралият в началото на юни 2023 проект, съвместно с Министерството на електронното управление ще изгради гръбнака на дигиталната инфраструктура за общините в страната. Проектът, озаглавен „Облачни е-услуги за администрацията“ представлява отворена платформа, към която ще могат да се интегрират многото електронни системи в различните общини. Целта е да се изгради централизирана система, която освен да съхранява данните да позволи на администрацията, да извършва електронно справки и услуги за гражданите. Редица от услугите, които в момента изискват човешка намеса, ще бъдат автоматизирани.

   В рамките на този проект ще бъде изградена пилотно системата на София, Велико Търново и Челопеч като общини със съответните различни специфики – голяма, средна по размер община и малка. Впоследствие, единната платформа за съответния мащаб ще бъде предоставена и до всички други общини в страната, като те ще могат бързо и лесно да адаптират наличните си регистри и операции към платформата.

   „Радвам се, че след почти две години диалог между заинтересованите страни този проект вече стартира. Надявам се системата да заработи до края на годината и жителите на трите града да разполагат с електронно гише в джоба си, през което да могат да се заявяват и осъществяват голяма част от общинските услуги. Този проект е основополагащ за бързото развитие на общините в страната и значително ще облекчи натоварването в администрацията – операции, които преди са отнемали дни, ще могат да се извършват от служителите за секунди, а гражданите ще получават резултати до 1 час. Разчитаме на съществуващи технологии, методи за идентификация и сигурност и се стремим системата да прави автоматизирани проверки на документи“ каза Керезов.  

   Digital Sofia, което тази година се проведе съвместно с WEBIT 2023

Тагове : проект , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha