Четвъртък, 2 Май 2024

В САЩ одобриха продажбата на лабораторно отгледано месо

В САЩ одобриха продажбата на лабораторно отгледано месо
Публикация   06:46     23 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     497

Министерството на земеделието на САЩ е дало одобрение за продажба в страната на култивираното месо, известно още като лабораторно отгледано месо.

   Министерството на земеделието на САЩ е дало одобрение за продажба на култивирано месо, известно още и като лабораторно отгледано месо.

   Компаниите Upside Foods и Good Meat, които произвеждат “култивирано пилешко месо,” както го наричат те, обявиха, че са получили одобрение от министерството да започнат производството на техните клетъчни протеини.

   Good Meat, която е собственост на производителя на заместители на яйца на растителна основа Eat Just, обяви, че производството започва незабавно. Култивираното, или лабораторно отгледаното месо, се произвежда в огромни метални резервоари, подобни на тези, които бихте намерили в една пивоварна.

   Полученото тази седмица разрешение идва след поредица предишни одобрения от страна на различни институции, които проправиха пътя за началото на продажбите на култивирано месо в САЩ.

   Миналата седмица Good Meat и Upside обявиха, че са получили одобрение за етикети за свои продукти от министерството на земеделието. През март от Good Meat се похвалиха, че са получили т. нар. писмо “без въпроси” от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. В писмото се посочва, че агенцията е доволна, че продуктът е безопасен за продажба в САЩ. От агенцията издадоха подобно писмо на Upside Foods през ноември.

   Прохождащият сектор на култивираното месо се контролира в САЩ от Министерството на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата.

   Good Meat, която продава свои стоки в Сингапур, рекламира продукта си като “месо без клане,” което представлява по-хуманен начин за консумация на месо. Поддръжниците на технологията се надяват, че култивираното месо ще помогне в борбата с климатичните промени, посредством намаляване на необходимостта от традиционното животновъдство, при което се отделят парникови газове.

   Основателят и главен изпълнителен директор на Upside Ума Валети определи полученото одобрение, като “огромна стъпка напред към едно по-устойчиво бъдеще,” допълвайки, че това ще “промени фундаментално начина, по който месото стига до масата.”



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha