Общините Сливо поле и Малу подготвят съвместен проект по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI A Румъния -България.

Общините Сливо поле и Малу подготвят съвместен проект по програма за трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ VI A  Румъния -България.
Публикация   18:12     20 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     273

Предвижда се обособяването на билков център в сграда на община Сливо поле- с. Бръшлен.

 В община Сливо поле днес  се проведе работна среща с делегация от община Малу, окръг Гюргево, ръководена от кмета на общината  Jantea. На срещата беше обсъдена възможността за подготовка на съвместен проект по програма за трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ VI A  Румъния -България. 

    Проектът ще бъде насочен към  ос 2.7. "Подобряване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената  инфраструктура и намаляване на всички форми на замърсяване". Основната дейност ще бъде насочена към опазване на билковото биоразнообразие и употребата на билкови ресурси в различни сектори.

   Предвижда се обособяването на   билков център в сграда на община Сливо поле- с. Бръшлен. Центърът ще включва различни помещения за обучение и практически упражнения, като например: зали за  практика , билков кабинет,  кабинети за аромотерапия, за създаване на скулптура от растения, за керамика,  кът за изследване на билки, градина за билки и т.н. Там  ще се провеждат различни видове курсове и обучения, свързани с билковите растения, тяхното отглеждане, добиване на етерични масла и други продукти, както и използването им в медицината, козметиката и други области.

                                                

   Страните се договориха да проучат възможността за подобни дейности в община Малу, както и вида на проекта-инвестиционен или предназначен за приложение на  меки мерки. След постигане на съгласие, партньорите да пристъпят към подготовка на проектното предложение, имайки предвид, че община Сливо поле е в напреднала фаза, включително изработката на идеен инвестиционен проект.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha