Френското правителство цели да спести 10 млрд. евро, за да свие бюджетния дефицит

Френското правителство цели да спести 10 млрд. евро, за да свие бюджетния дефицит
Публикация   07:29     20 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     138

Първата стъпка ще бъде отмяна на енергийната подкрепа за бизнеса и домакинствата

   Френското правителство съобщи, че е направило икономии за поне 10 млрд. евро в рамките на усилията за възстановяване на публичните финанси след години на нараснали разходи по време на пандемията от COVID-19 и енергийната криза, предава Bloomberg.

  Правителството се прицелва в бюджетен дефицит от 4,9% от брутния вътрешен продукт тази година, който да намалее до 4,4% догодина и под 3% - ограничението според правилата на ЕС, до края на втория мандат на президента Еманюел Макрон през 2027 г.

Франция цели да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП. Графика: Bloomberg LP

  Франция цели да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП. Графика: Bloomberg LP

   Първата стъпка ще бъде изтегляне на енергийната подкрепа за бизнеса и домакинствата. Защитата за цените на газа ще бъде отменена този месец, а еквивалентна мярка за тока ще бъде премахната в края на 2024 г.

   „Нямаме за какво да съжаляваме, но решението ни да защитим французите в огромен мащаб имаше последици за нашия дълг и дефицити“, заяви премиерът Елизабет Борн на конференция за публичните разходи в понеделник. „Сега трябва да консолидираме публичните си финанси, за да гарантираме устойчивостта на дълга“, допълни тя.

            Цели за спестявания

   За да спести разходи за 10 млрд. евро до 2027 г., финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че правителството се фокусира върху здравната система, държавната подкрепа за жилищата и заетостта и данъчните облекчения за изкопаемите горива в някои сектори.

   Сред целевите области са:

Разходи за болнични, които струваха на държавата 16 млрд. евро през 2022 г. след повишаването с 10% на служителите, отписани от лекарите, през последните десет години.

Медицински рецепти, които сега възлизат на около 450 евро на година на пациент.

Жилищни заеми при нулева лихва, финансирани от държавата, и данъчни облекчения за инвестиции в жилища под наем

Подкрепа за трудовия пазар, включително стажантски програми и професионално обучение

Ликвидни средства за държавни оператори като университети, екологични агенции и научни институти, които за четири години са нараснали от 35 млрд. евро на 65 млрд. евро

Данъчни облекчения за изкопаеми горива за шосеен транспорт, земеделие и строителство

   През последните седмици публичните финанси на Франция са в светлините на прожекторите, след като Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на страната, а Scope Ratings постави негативна перспектива върху оценката си. S&P Global Ratings се въздържа да понижи рейтинга на втората по големина икономика в еврозоната, но запази негативната си перспектива, като посочи завишения държавен дълг и рисковете за спад на икономиката.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha