ЕС ще реже разходи, комисар Йоханес Хан обяснява в София защо

 ЕС ще реже разходи,  комисар Йоханес Хан обяснява в София защо
Публикация   08:46     15 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     207

   Европейският комисар за бюджета Йоханес Хан ще се срещне в четвъртък в София с премиера Николай Денков и с вицепремиера Мария Габриел като част от европейската си обиколка в навечерието на обявяването на корекциите в дългосрочния бюджет на ЕС. Подробностите се очаква да станат ясни на 20 юни.

   България е третата спирка на Хан след посещения в Латвия и в родината му Австрия.

   Европейската комисия ще представи следващата седмица визията си за преглед на дългогодишния бюджет на ЕС до 2027 г., след като само преди дни призна, че разходите на съюза са докарани до предела на възможностите заради

  • високата инфлация
  • поскъпналото обслужване на дълга, който ЕС взема за финансиране на програмата за възстановяване от COVID-19 чрез националните планове за възстановяване и устойчивост
  • непредвидени средства в подкрепата за Украйна.
   За разлика от националните бюджети европейският не може да създава дефицити и разполага само с парите от вноските на страните членки и от ограничен брой собствени приходи.

   В началото на юни еврокомисията предложи проект за бюджет за 2024 г., като призна, че той по думите на Хан "докосва границите на нашите възможности". Той успокои бюджетната комисия на Европейския парламент на 7 юни, че все пак бюджетът за 2024 г. "ще може да финансира всички програми, както е планирано".

   "Въпреки това е необходимо да се отговори на допълнителни предизвикателства. За тази цел EC ще представи преглед на Многогодишната финансова рамка след 2 седмици", написа той в "Туитър" след среща с евродепутатите.

          Кои са проблемите

   От началото на войната в Украйна ЕС вече е предоставил 70 млрд. евро помощ на Украйна, по-голямата част от сумата не е планирана в бюджета, който беше направен далеч преди началото на руската агресия. Освен текущата финансова, икономическа, военна и хуманитарна помощ ЕС се ангажира в началото на годината да плаща и по 1.5 млрд. евро месечно само в помощ на украинския бюджет.

   За разлика от военните разходи, които се финансират през извънбюджетен инструмент, всички останали могат да бъдат използвани единствено ако са част от бюджета на ЕС.

   Другото перо, което предизвиква тревога, е силно поскъпналото обслужване на дълга, който ЕС взема за финансиране на програмата си за възстановяване "Следващо поколение ЕС". По нея съюзът е планирал 850 млрд. евро до 2026 г., като беше решено парите да се заемат на международните пазари, тъй като общността не разполагаше с толкова собствени средства.

   С повишаването на лихвите обаче обслужването на заемите става все по-скъпо, а ЕС може да го прави само през бюджета си според собствените си правила.

          "Цъкаща бомба"

   Основният говорител на Европейския парламент за бюджета за 2024 г. заяви: "Предложеният годишен бюджет показва, че сега сме изправени пред негативните последици от многогодишния бюджет на ЕС, който беше проектиран твърде строг от самото начало."

   "Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. няма място за маневриране, няма достатъчно резерви и няма достатъчно гъвкавост, за да посрещне неочаквани развития. Тя се нуждае от значително преразглеждане, което очаквам да бъде завършено до края на годината, така че можем да приемем окончателен бюджет за 2024 г., способен да финансира правилно нашите приоритети", заяви главният докладчик на Европейския парламент за бюджета Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния).

 

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан отстоява позицията на европарламента да се извадят разходите за обслужването на програмата за възстановяване от бюджета, за да се намали натискът върху него, но битката със страните членки, които са основният платец в ЕС, ще е ожесточена

© European parliament (audiovisual service)

   Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан отстоява позицията на европарламента да се извадят разходите за обслужването на програмата за възстановяване от бюджета, за да се намали натискът върху него, но битката със страните членки, които са основният платец в ЕС, ще е ожесточена

   Мурешан определи като "цъкаща бомба" именно поскъпналото погасяване на лихвите, които ЕС дължи основно на заемите по "Следващо поколение ЕС". Този разход се е увеличил значително - от 2.1 милиарда евро на 3.9 млрд. евро.

"Обхватът на бюджета на ЕС е да предоставя подкрепа на фермери, предприятия, студенти, изследователи. Не е да плаща лихви", каза евродепутатът.

   Европейският парламент настоява комисията да предложи изваждането на обслужването на заемите от бюджета на ЕС, на което категорично се противопоставят държавите членки.

   За момента Европейската комисия е предложила бюджет за 2024 г. от 189.3 млрд. евро - увеличение с 2.7 млрд. евро спрямо настоящия бюджет на ЕС.

  Източник: Дневник

Тагове : разходи , Хан , ЕС , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha