Съдебният съвет отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Съдебният съвет отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор
Публикация   18:53     12 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     237

   Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор. Причина за това стана изказването му: "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание и той трябва да бъде изметен", изречено на 15-ти май по време на изявление, на което той скъса оставката си.

   "За" гласуваха 16 души, а четирима бяха против. Срещу решението за отстраняване гласуваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска.

   Предстои ВСС да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването му. Държавният глава няма срок за това, а през почивните дни се появи информация, че е възможно той да изчака произнасянето на Конституционния съд по искането на Гешев срещу промените в закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор. Междувременно главният прокурор не присъства на заседанието, на което бе взето решението, тъй като е в Страсбург, където се очаква утре да бъде изслушан от подкомисията за върховенство на правото към Европейския парламент за делото "Барселонагейт" и други разследвания за корупция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още