Събота, 9 Декември 2023

Над 9 милиона инвестира Златни пясъци за година

Над 9 милиона инвестира Златни пясъци за година
Публикация   18:58     06 Юни, 2023 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ с изп. директор на Златни пясъци Кирил КИРИЛОВ   /     1994

В комплекса трябва да се прилагат ефективни системи за управление и изхвърляне на отпадъци в очакване на силен туристически сезон

 

   -   Златни ли са "Златни пясъци" – ще оправдае ли името си курорта като обстановка за туристите, а може би и в преносния смисъл- ценови диапазон. С колко е поскъпнала почивката на ден в хотелите в комплекса /звезди, ниво, ол инклузив/?

   Знаем, че името  на "Златни пясъци" произлиза от красивите пясъчни плажове тук. Бих добавил, че е златен и заради това, че все още е зелен курорт. Аз лично смятам, че е ценен/златен/ с това, че не е прекалено презастроен, че има зеленина и пространство, че е близо до природен парк и заради златните спомени, които остават у туристите ни. Дали курортът оправдава името си като обстановка за тях, е субективно мнение и зависи от индивидуалните предпочитания.

   По отношение на цените за почивка през този сезон е важно да се отбележи, че те варират в зависимост от фактори като: категория- звезди хотела, удобства, местоположение, инфлация (15.3% ръст на инфл. индекс), промени в търсенето, подобрения или допълнения в съоръженията и сезонното търсене. Естествено, хотелите с по-висок рейтинг са по-скъпи от тези с по-ниска категория звезди.

    Доколкото съм обсъждал с колеги от бранша, увеличението е м/у 15-20 процента.

   -   Инфраструктура, инвестиции- имат ли развитие през този сезон?

  Пред ваши колеги и пред хотелиери на събрание на Съюза на хотелиертите, което се проведе миналата седмица, представих точни цифри на инвестицията, която „Златни пясъци“ АД направи от миналата година до момента, а тя е над 9 милиона лева.

    Ето някои нещата, които успяхме да направим:

                                      

   Пътната и пешеходна инфраструктура: Асфалтирахме голяма част и подобрихме състоянието на пътищата в комплекса, маркировката и осветлението, като по този начин осигуряваме безопасно и ефективно движение. Подобрихме състоянието на тротоарите и пешеходните пътеки, има вече лесен достъп за детски и инвалидни колички, с което осигуриряваме удобна и сигурна среда за туристите. Инвестирахме в системи за наблюдение и улично осветление. Обществени пространства и зелените площи: През зимния период в дъщерното дружество „Паркстрой – Златни пясъци“ ООД  отглеждаме богато разнообразие от цветя и храсти за засаждане, с които поддържаме привлекателни градините и общите площи с цел разкрасяване на курорта. Ремонтирахме, закупихме и поставихме нови пейки.

   Имам още много идеи за подобряване на инфраструктурата в Златни пясъци. Ето някои от тях:

 -   Поставяне на указателни информационни табели в целия курорт, които да насочват туристите и да предоставят информация за хотелите, атракциите, съоръженията и посоките.;

  -   Транспорт: Подобряване на възможностите за обществен транспорт, за да се осигури удобно и навременно пътуване до Варна и до близките забележителности, създаване на специални велосипедни алеи, работим по насърчаване на екологичния транспорт.

    Важно е да се извършат предпроектни проучвания, да се ангажират местните заинтересовани страни и да се вземат предвид специфичните нужди и приоритети на курорта като цяло, за да се приложат най-подходящите инфраструктурни подобрения. В това отношение имаме спорове, защото много хотели отказват да заплащат тази инфраструктурна такса, без която нищо от това не е възможно. Надявам се да намерим обща посока и поглед в перспектива за доброто на комплекса. Дали ще се получи – времето ще покаже, защото това е двустранен процес и не зависи само от моите идеи и добри намерения.                            

  -  Как се управлява курортен комплекс, където собствеността на част от хотелите е на различни собственици, както и на голяма брой физически лица? Какво е желанието на Златни пясъци за привличане на летовници?

  Управлението на курортен комплекс с хотели, притежавани от различни собственици, с различни интереси, представлява уникално предизвикателство. Работя в посока за изграждане стратегии за сътрудничество и комуникация с ясно определени правила и разпоредби за всички, включително собствениците на хотели, заведения и имоти. Насърчавам среда за сътрудничество, в която всички страни можем да обменяме информация, да се обсъждат проблеми и да работим заедно за постигане на общи цели.

   Смятам, че е много важна рекламата на комплекса. Така ще може още по-добре да се подчертаят уникалните предимства на Златни пясъци-  красивите плажове, културните забележителности и близостта до популярни дестинации; да се насочим към специфични демографски групи, включително млади туристи, на които е редно да се обърне специално внимание. В световен мащаб те заемат около 25% и този факт не е за пренебрегване, особено в крилата на сезона.

   Ключът към успешния сезон е в създаването на добре управлявана, привлекателна дестинация, която предлага уникално и приятно изживяване за всички гости, независимо от възраст, националност и обекта, в който са избрали да отседнат.

   Разчитам на дългогодишното ни партньорсвто с местните туристически бордове, туроператори и туристически агенции, да ми помагат да популяризирам Златни пясъци като желана дестинация. Чрез прилагането на тези и други стратегии, предлагани от всички хотелиери  Златни пясъци може да бъдат привлечени различни по възраст и интереси наши и чуждестранни туристи.

                                   

  - Цени на паркинги и на плажните чадъри и шезлонги, ще има ли зони за свободен достъп до плажа без заплащане.

   Цените на паркингите в комплекса  варират м/у 15 и 25лв. за 24ч.

   На плажа-  за чадър се плаща 12.00лв  и за шезлонг – 12.00лв, а шалтетата са комплимент за удобство на посетителите.

   Що се отнася до плажната ивица – по закон свободната зона е 51% и фирмата концесионер се съобразява изцяло с това. За разлика от други курорти, на Златни пясъци има ограничен брой преместваеми обекти на плажната ивица. Подобри се инфраструктурата на плажа с чисти обществени тоалетни, душове и съблекални.. Подобрен е достъпът до плажа за хората с увреждания, играждайки рампи.     Плажовете се почистват редовно и се поддържат много добре, за да осигурят приятно изживяване.

   -  Забавления и атракции.... нощен живот?

    Нощният живот на Златни пясъци е концентриран в „парти зоната“ ( между хотелите Интернационал - Ривиера), където се  намират 4 дискотеки и около 20 външни бара, виенско колело, влакчета и блъскащи колички. На гостите на комплекса са предоставени всички водни спортни и развлекателни дейности, джетове и парашути, на пристанището се предоставят услуги за отдаване под наем на яхти и корабчета за екскурзии,  дейности за опознаване на крайбрежието и близките забележителности.

    Има обособени зони за плуване, гмуркане с шнорхел и гмуркане. Провеждат се различни конкурси, изложби и фестивали, които спомагат за представянето на местното изкуство и култура и  предоставя възможности за развлечения на туристите.

   След този сезон, предстои цялостна реновация на Аквапарка на Златни пясъци, с изцяло нови съоражения. Мащабната инвестиция ще бъде реализирана за сезон 2024.

   -    Ще се отразят ли разногласията между ръководството на комплекса и това на Община Варна върху почивката в Златни пясъци?

    „Златни пясъци“ АД, няма разногласия с Община Варна. Местната администрация пренебрегва законите на Република България  и решенията на Административния съд Варна, както и на  Върховния административен съд.  Имаме различни гледни точки относно съществени за комплекса въпроси  като комунални услуги и обслужване, управление и извозване на отпадъците, почистване и миене на улиците.

   За съжаление през миналия сезон златният ни компекс тънеше в мизерия,без това да звучи преувеличено! Надяваме се тази година и за този сезон Община Варна и фирмата, която са избрали, да са подготвени значително по-добре, защото прогнозата за по-силен сезон с повече туристи, означава и повече акумулиране на боклук. Каквото и да правим по подобряване на инфраструктурата, ако хигиената не е на ниво – всички останали усилия са безсмислени. Затова трябва да се прилагат ефективни системи за управление и изхвърляне на отпадъците.

   -   Какво трябва да направят депутатите, за да може частната инициатива в туризма да се развива, а не да се стопира?

   Най – важната промяна, която трябва да се направи от депутатите е, да се изменят законът за местните данъци и такси и законът за туризма и по-конкретно в частта за туристическия данък , известен още като курортната такса, който се събира от хотелиерите, опериращи в националните курорти, какъвто е и „Златни пясъци“. 

    В двата закона трябва да бъде уреден въпросът събраният данък или част от него да се предоставя на фирмата, която е собственик или стопанисва и поддържа общата инфраструктура в националния курорт, за да се използва целенасочено и конкретно за нейното подобряване и развитие.  

   Община Варна, доколото зная, получава около 5 милиона лева само от курортния комплекс „Златни пясъци“ и не инвестира нищо, защото по закон няма това право.

     Необходими са бързи законови промени. Коментари

  •     Светлана 

    Община Варна - кога сте ремонтира главната улица и спирките пред курорта? Няма осветление,грозни бараки на спирките ,нама тротоари, счупени плочки- как да минавват детски колички, хора, хора с увреждания? а сме курорт семеен?Защо нама елементарни неща!! не говорим за цветя, кошчета за боклук и други лукс екстри! Къде е нашата Община Варна??

Коментирай

   captcha