Понеделник, 13 Май 2024

Изложба на изкуството Димитър Грозданов бе открита в Русе

Изложба на изкуството Димитър Грозданов бе открита в Русе
Публикация   07:50     01 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     348

   Изложба на големия художник изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов бе открита в Русе в градската галерия на ул. „Борисова“ 39. Инициативата се провежда под надслов „От въглен към огън“ и включва 33 картини. Някои от картините не са показвани никога досега. Организатори на събитието са Художествена галерия – Русе и Фондация „Процес – Пространство“. Голяма част от картините се притежават от тях, но има и такива, които са собственост на Дирекция на природен парк „Русенски лом“, както и на частни колекционери. Куратор на изложбата е Христина Бобокова.

   Сред гостите на събитието беше и областният управител Анатоли Станев. „Изкуството ни спасява от драматизма на времето и ни зарежда с мъдрост. В него ние откриваме убежище от дребнотемието на днешния ден. Изкуството ни издига над сивотата на битието и ни помага да преоткрием красотата на духовното.

   Неоспорим факт е, че Димитър Грозданов има много сериозно присъствие и влияние върху изкуството в България, а също и върху много художествени процеси. Неговата дейност е и пряко свързана с крайдунавския град. „Неговата техника е един много специфичен авангард, който се характеризира с авторски техники, които рядко могат да бъдат видени“, сподели Христина Бобокова. Акцент в изложбата са няколко капитални негови работи, които отразяват една от основните линии в неговото творчество. Пример за това е инсталация „Огън“, собственост на Русенската художествена галерия. По принцип цялата експозиция е базирана на един напълно различен мироглед за цикъла на живота и съответно метафоричната тематика как от огъня ние минаваме през жаравата и отново се връщаме към искрата.

   „Димитър Грозданов е един много близък на сърцето ми човек. Дължа му това и вярвам, че ще се радва, че се случва на ценно място за него, към което той има особено отношение. Става дума за Русе и за художествения живот тук“, сподели още Бобокова.

   Изложбата „От въглен към огън“ представя и документалния филм „Данте и въздушното перо“ (2022) на режисьора Димитър Липовански. Филмът е разказ за работата и творчеството на Димитър Грозданов през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъкшопи, акции, мисли, отразява неговото съществено присъствие и роля за развитието на българското съвременно изкуство.

   На събитието присъстваха и редица представители на местната и държавна власт. Експозицията ще може да бъде разгледана до 20 юни.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha