Христо Иванов настоя за правителство с втория мандат на всяка цена

Христо Иванов настоя за правителство с втория мандат на всяка цена
Публикация   18:09     28 Май, 2023 /     akcent.bg   /     319

    Не съществува опция преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ да не бъдат подновени и България да отиде на предсрочни избори. Излъчването на правителство с втория мандат е абсолютно задължително и трябва да се положат всички необходими усилия.

   Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ Христо Иванов в интервю за БНР. Той призова акад. Николай Денков и Мария Габриел да продължат спешно разговорите, без да се изменя договорената формула за ротационен кабинет. Иванов обоснова това с липсата на време и непредвидимостта в действията на президента.

   „Президентът държи в ръцете си политическия процес и съобщава по-малко от 24 часа преди това кога ще връчи мандата, който може да връчи и в понеделник. Този маниер на действие от засада по най-важните конституционни процедури не е много отговорен”, предупреди той.

   По неговите думи акад. Николай Денков трябва да е първи в ротацията, защото това е периодът, в който трябва да се случи конституционната реформа, а „нейните носители все пак са ПП-ДБ“.

   „Ако тя бъде саботирана или поеме в грешна посока, премиерът може да си подаде оставката, с което пада и цялото правителство“, подчерта съпредседателят на ДБ.

   „За мен тази конституционна реформа е първият, най-важен тест, ако тя се случи, кабинетът може да работи неограничено време. Ако направим това, ще може да се изправим пред гражданите и да кажем - независимо кой какво минало има, работим за системното разграждане на корупционния модел“, посочи Иванов.

   Междувременно съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков заяви от профила с в „Туитър“, че опитите да се използват неразрешени записи на частни политически срещи за провокиране на институционален хаос няма да успеят.

   „България се нуждае от стабилно проевропейско правителство, което да работи за Шенген, присъединяване към еврозоната и истинска съдебна реформа, за да се противопостави на проруската вмешателство“, написа Петков в туит само на английски език.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha