Четвъртък, 9 Май 2024

Георги Господинов спечели ,,Букър,, за романа си ,,Времеубежище“

Георги Господинов спечели ,,Букър,, за романа си ,,Времеубежище“
Публикация   08:45     24 Май, 2023 /     akcent.bg   /     366

Георги Господинов спечели най-престижното литературно отличие "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международната награда, която се проведе тази вечер в Лондон.

   "Утре /днес/ е най-важният ден в България, любимият ми национален празник - денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е, когато езикът и буквите се празнуват", каза Георги Господинов по време на речта си, след като спечели престижното отличие. "Честит празник! Честито чудо на езика" - така той на български поздрави всички за 24 май.

   "За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация "Букър" за подкрепата тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени роман, разказващ за спомените от миналото и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани - книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която изгради на английски език тази клиника на миналото", каза още той след награждаването.

   Георги Господинов беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор получил го.

   Известната турска писателка Елиф Шафак поздрави Георги Господинов. "Най-искрени поздравления за Георги Господинов и Анджела Родел за спечелването на наградата "Букър". Наистина великолепна новина!", пише Шафак в туитър профила си. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha