Понеделник, 13 Май 2024

Русенският университет РУ чества 10 години от създаването на специалност Финансова математика

Русенският университет РУ чества 10 години от създаването на специалност Финансова математика
Публикация   06:02     19 Май, 2023 /     akcent.bg   /     244

   В Русенския унивеситет се проведе днес тържественото честване на 10-годишнината от създаването на специалност “Финансова математика”.

   Специалност Финансова математика към Русенския университет е създадена през 2013-та година по британски модел и до днес тя е уникална в България. Специалността отговаря на всички европейски стандарти, а съчетанието между финанси, математика, английски език и софтуерни технологии дава възможност за многостранна реализация. Учебният план е съставен в съответствие с изискванията и търсенето в практиката. Профилиращите дисциплини се водят от експерти от бизнеса. Това е важна предпоставка за качествено и перспективно обучение.

   Завършилите специалност Финансова математика към Русенския университет получават диплома за висше образование – образователно-квалификационна степен бакалавър с професионална квалификация “Математик-финансист”.

   Специален гост на тържеството по случай десетата годишнина от създаването на специалност “Финансова математика” в университета беше вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

   В аулата на университетски корпус 2 гостът бе посрещнат от организаторите на тържеството на специалност “Финансова математика” и многобройна публика, пред която той поднесе своето поздравление по случай празника. “Специалността “Финансова математика” е ключова, тя кове бъдещи лидери на финансовия сектор, на иституциите. Такива които ще заемат ключови позиции не само в България, но и в света. Благодаря ви! В академичните среди днес се кове бъдещата България - една по-силна и по-достойна България”.

  Водещ на събитието беше доц. д-р Илияна Раева, дългогодишен преподавател в катедра “Приложна математика и статистика” и в специалност “Финансова математика”.

   Преподавателите в специалност “Финансова математика бяха поздравени от ректора на университета - академик Христо Белоев, който заяви своята увереност, че пътят, по който се върви е правилен, защото постигнатите резултати са впечатляващи и са повод за заслужена гордост. Академик Белоев изказа своята и на ректорското ръководство благодарност за направеното от колегиума на специалността. Той благодари и на партньорите, с които е работено през изминалите 10 години за постигането на тези забележителни резултати.

    Областният управител -  Анатолий Станев, кметът на Община Русе -  Пенчо Милков, представители на фирмите-партньори, на БАН и на средните училища в града също поднесоха своите поздравления по случай годишнината. Поздравление от името на студентите, завършили специалността поднесе докторантът Слави Георгиев. На вицепремиер Атанас Пеканов, на ректора на Русенския университет и всички партньори, с които е работено през годините бяха връчени възпоменателни кристални призове “10 години специалност Финансова математика”.

   Проф. д-р Велизар Павлов - инициатор на създаването на специалността и декан на Факултет “Природни науки и образование” бе удостоен с Плакет на Русенския университет за своя принос за развитието на специалност “Финансова математика”. Професор Павлов разказа за нелекия, но славен път на развитие на специалността и за успехите на нейните възпитаници - спечелените множество отличия в престижни състезания и успешната професионална реализация на завършилите. 

   За 10 години студентите от специалността са направили около 80 научни публикации, в това число в издания, индексирани от Scopus и Web of Science; спечелили са множество престижни награди от международни и национални олимпиади и конкурси, реализирали са стажове в големи финансови и бизнес компании у нас и в чужбина. Много от тях могат да се похвалят със силна и успешна професионална реализация: работят на важни, отговорни и добре заплатени позиции в сферата на финансите, застраховането, логистиката и др.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha