Заслужен запомнящ се концерт за работещите в "Дунарит" събра плеяда популярни изпълнители

Заслужен запомнящ се концерт за работещите в
Публикация   06:07     13 Май, 2023 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     1738

Емилиян Гебрев: Аз съм човек със страшен късмет- не всеки има това щастие да работи с такъв колектив.

   С плеяда любими изпълнители и запомнящ се концерт в „Арена Русе“ „Дунарит“ АД отбеляза 120 години от създаването си. На събитието присъстваха кметът Пенчо Милков, зам.- областният управител Детелина Ачева, представители на различни институции и организации, служители и гости.

    Изпълнителният директор инж. Петър Петров в кратко обръщение благодари на всички, които присъстват в залата и имат пряка заслуга "Дунарит" да постига високи резултати, следвайки традициите и развивайки съвременните технологии, като ги прилагат в специфичното и отговорно производство.

                                                 

   Генералният изп. директор  Кръстю Кръстев щрихира пътя, който "Дунарит" е извървял във времето. До промените през 1989 г. дружеството е работило в условията на планова икономика, като след това държавата- собственик не полага необходимите грижи то да премине на пазарни релси.

                                               

  Така до 2004- 2005 г., когато "Дунарит" се приватизира. Започва производствен, икономически и разбира се, финансов подем. Нови разработки дават възможност да се произвеждат завършени продукти, а не както до него момент- окомплектоване на възли и детайли, разказа инж. Кръстев..

    "Аз съм един щастлив човек, като видях вашите лица. С тези думи мажоритарният собственик Емилиян Гебрев се обърна към изпълнената с работници, служители, техни близки и гости  3000-на зала на Арена "Русе". Аз съм човек със страшен късмет- не всеки има това щастие да работи с такъв колектив. Това обяснява и устремния ход на завода нагоре, нагоре и нагоре с усвояване на много нови изделия и на други технологични нива, с които много малко заводи, дори и в Европа, могат да се похвалят", изрази своето удовлетворение и благодарност Гебрев.

                                                        

         „Много малко организации в страната успяват да достигнат тази достолепна възраст. От вас можем да вземем пример как се преодоляват трудностите и как се управлява добре независимо от всички обстоятелства – политически, икономически и социални.     Признателен съм и защото вие сте основни спомоществователи за много дейности и инициативи не само на община Русе, но и на много наши съграждани. Пожелавам на вас и на служителите да сте здрави и уверени, създатели и иноватори, да бъдете за пример“, каза кметът.

                                                     

По повод голямата годишнина той връчи плакет на ръководството на дружеството.

   Приветствие към служителите отправи още зам.-областният управител Детелина Ачева . „Считам, че уменията да запазвате квалифицираната работна ръка са доказателство за лидерските способности на екипа на „Дунарит“.

    "Дунарит" е и основен спомоществовател на Арена "Армеец"- нещо много съществено и важно за Русе, което явно заради благородния подтик, не се афишира.

                                                  

   Концертът започна с изпълнение на русенски и смолянски музиканти от „101 каба гайди“ и продължи с изпълненията на ансамбъл „Българе“ и Деси Добрева, дуетите „Шик“ и „Ритон“, Веселин Маринов, Орлин Горанов, русенските певици Нина Арнаудова и Даниела Кирилова и Клуб по спортни танци „Настроение”.

                                                  

   „Дунарит“ АД е сред най-големите предприятия в региона, като дава работа на над 1000 души. „Дунарит“ изминава дълъг път от далечната 1903 г., когато на 15 километра източно от Русе Хайдрих Лангбен, Несим Шимон Израел Барутчиев и Гарабед Асланян поставят основите на неголяма фабрика за барут. Днес дружеството е познато на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 120-годишна история опита на поколенията в проектирането, производството и търговията на военна и машиностроителна продукция.

   Дружеството е основано като фабрика за барут. През 1947-а е национализирано и преименувано на Държавна фабрика „Дунарит“. От 2005 г. предприятието функционира като частно акционерно дружество.

   Благодарение на квалифицираните кадри с голям опит в производството на специална продукция през годините са усвоени различни изделия. Успоредно с военните продукти, в трудните години на оцеляване,  започва производството на продукция за граждански цели: оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ „Пропан-бутан“, пластмасови детайли и инструментална екипировка.

   Днес компанията е позната на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 120-годишна история опита на поколенията в проектирането, производството и търговията на военна и машиностроителна продукция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha