Четвъртък, 9 Май 2024

ОИЦ организира среща на ученици и работодатели и РИО за необходимостта от дуално обучение

 ОИЦ организира среща на ученици и работодатели и РИО за необходимостта от дуално обучение
Публикация   18:16     09 Май, 2023 /     akcent.bg   /     328

Събитието е част от общата инициатива на 27-те Областни информационни центъра във връзка с Европейската година на уменията.

    Снимки: Румен Николаев

   Десет професионални гимназии от Русе и региона представиха постигнатото до момента от проекти за дуално обучение и ученически практики по ОП „НОИР“ 2014 – 2020 пред представители на бизнеса. Събитието бе организирано и водено от управителя на от Областния информационен център Диана Аврамова в партньорство с Регионалното управление на образованието под мотото „Европейска подкрепа за дуалното обучение“.и се проведе във фоайето на Доходното здание.

  „В Европейската година на уменията ние решихме да фокусираме вниманието на обществеността и бизнеса към възможностите за образование, обучение и придобиване на умения и компетентности чрез европейски средства, защото в днешния много динамичен бизнес свят все по-актуален става въпросът с адекватните умения на работната сила и партньорството „образование – наука – бизнес“, каза по време на официалното откриване на събитието управителят на ОИЦ- Русе Диана Аврамова.

   По-късно  възпитаници на училищата демонстрираха какви знания и умения са получили, благодарение на практиките и дуалното образование.

   По данни на Регионалното управление на образованието /РУО/, представени от началника д-р Росица Георгиева по двата проекта / „Подкрепа за дуалната система на обучение“ и „Ученически практики – 2“/ за последните три години са се възползвали близо 1000 ученици. В събитието участваха и представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които споделиха опита си при провеждането на студентски стажове.

                                               

   Събитието е част от общата инициатива на 27-те Областни информационни центъра във връзка с Европейската година на уменията. Инициативата е свързана и с днешното отбелязване на Деня на Европа.  

Обръщения към участниците в събитието оправиха кметът Пенчо Милков, зам. областният управител Детелина Ачева, началникът на РУО д-р Росица Георгиева. Гости бяха и представители на местната, държавната власт и академичната общност.

                                                       

Събитието бе придружено от викторина, посветена на Деня на Европа, както и от богата културна програма, в която се включиха възпитаници на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ и аниматори от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“.

                                              



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha