Увеличават се признаците, че се задава дългова криза

Увеличават се признаците, че се задава дългова криза
Публикация   18:51     30 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     338

Ситуацията, в която се намира Фед, е сложна - да балансира рисковете от по-строгите условия за кредитиране и упорито високата инфлация

   Точно когато изглеждаше, че напрежението при регионалните банки в САЩ намалява, First Republic Bank отново се появи във водещите новини и разпали отново опасенията за нарастващите проблеми в кредитната система.

   Банките увеличиха спешните заеми от Федералния резерв за втора поредна седмица в знак на продължаващия стрес в системата, пише Bloomberg. Миналата седмица Федералният резерв на Ню Йорк съобщи, че финансовите условия в неговия регион са се влошили рязко.

   Проблемът подклажда опасенията, че се заражда нова кредитна криза. Това допълнително усложнява ситуацията за Федералния резерв, който ще проведе редовната си среща следващата седмица. Централните банкери трябва да решат как да балансират рисковете от по-строгите условия за кредитиране и упорито високата инфлация.

   „Кредитирането от американските банки вероятно ще се свие през следващите няколко тримесечия“, пише в бележка Аманда Линъм, ръководител на отдела за макрокредитни изследвания в BlackRock Financial Management.

   Според нея насрещните ветрове към рентабилността, включително по-високите разходи за депозитите, показват, че банковите спредове се представят по-слабо спрямо нефинансовите.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

   Ударът върху достъпността на кредитите идва, когато паричното предлагане се свива – знак, че скокът на лихвените проценти на Фед източва пари от банковата система и това намалява достъпа до заеми. Това може да забави икономиката, като монетаристките икономисти предполагат, че може да предвещава срив и дефлация.

   Федералният резерв на Далас и Федералният резерв на Сан Франциско миналата седмица съобщиха за натиск върху финансирането в техните географски региони. Банките съобщават за отменени проекти и очакван ръст на необслужваните заеми.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

   Банките, които публикуваха тримесечни резултати този месец, казват, че са увеличили провизиите за лоши потребителски заеми до нива, невиждани от първите дни на пандемията. Например Capital One Financial Corp. увеличи провизиите си за загуби по кредитни карти с повече от 300% до 2,26 млрд. долара

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg Capital One също отдели повече пари за покриване на проблемните заеми за бизнес имоти от офисния сегмент, тъй като свободните работни места нарастват и много служители избират да работят от вкъщи. Morgan Stanley по-рано изчисли, че оценките на офис имотите могат да паднат с до 40% от пика, което увеличава рисковете от неизпълнение.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

   Друг източник на напрежение в сектора е пазарът на заеми с ливъридж, тъй като корпоративните кредитополучатели с дълг с плаващ лихвен процент се затрудняват да обслужват по-високите разходи по кредитите си.

   Заемите, търгувани на по-ниски цени – под 80% от номиналната им стойност, се увеличават с 26% до около 127 млрд. долара от края на февруари, според данни, събрани от Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

   Междувременно ръководителите на компании по целия свят по време на конференции говорят най-често за кредитирането. Коментари направиха главният изпълнителен директор на Evercore Inc. Джон Уайнбърг, който отбелязва увеличение в бизнеса с преструктуриране и управление на пасиви, и вицепрезидентът за връзки с инвеститорите на Peabody Energy Corp. Карла Кимри, която казва, че компанията се е позиционирала така, че да избягва несигурните кредитни пазари.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha