Вторник, 14 Май 2024

"Цар Калоян" потегля към Института за паметници на културата НИНКН, не се знае кога ще се върне...

Публикация   10:35     26 Апр, 2023 /     Румен Николаев   /     430

След повече от половин година сага ВиК Русе и Община Русе се договориха улицата да се асфалтира, договорена е и схемата за плащане.

    До пълно отчаяние са стигнали живущите на ул. "Цар Калоян" в Русе. Причината- ремонтът по ВиК проекта е завършен, но улицата продълава да бъде разкопана, а в дъждовно време коли и хора потъвал в кал.

  Проблемът се оказа в спор между ВиК и Община Русе кой да изработи проект за асфалтиране на улицата и как това да се финансира. От ВиК смятат, че такъв проект трябва да изготви общината, тъй като тя е собственик на улицата. Освен това по договор изпълнителят е ангажиран да въстанови старата настилка /паветата/.

   След продължилата сага относно ремонтът на улица "Цар Калоян", тази седмица вече е ясно, че:

  - улицата ще бъде асфалтирана.

  - договорено е финансирането - 60:40 % между ВиК и Община Русе. /ориентировъчната стойност на проекта е 200 000 лв./

  - изготвен е проект от ВиК, тъй като подмяната на основата прави ремонта основен, обясни зам. кметът Магдалина Илиева,

 -  проектът ще бъде съгласуван с Института по паметниците на културата, като тази седмица ще бъде внесен за разглеждане.

  -  срокът проектът да се върне за изпълнение от месец- месец и половина, в най-добрия случай, не се потвърждава.

   Община Русе е поела ангажимента

 Още на 30 март, както Акцент.БГ публикува вече, ВиК излезе с позиция по проточилият се във времето ремонт на улицата с царско име:

До отлагането на довършителните дейности обаче се стигна по независещи от „ВиК“ ООД – Русе причини.
Изпълнителите на строителните дейности по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“ са длъжни да възстановят настилката по разрушените от тях участъци, като структурата на участъците с трайна настилка следва да бъде като минимум от същия вид и конструкция като първоначалната.

   Още при стартиране на строително-монтажните работи изпълнителят констатира, че съществуващата настилка по ул. „Цар Калоян“ е била смесена (паважна и асфалтова), което е затруднявало нейната поддръжка и е довело до компрометиране на различни участъци. Също така е установено наличието на улични зони, където основата, върху която е била положена паважната настилка, не е била технически годна, което допълнително е затруднявало поддържането на улицата в добро експлоатационно състояние.
 

   С оглед на необходимостта от изясняване на вида на настилката, която да бъде възстановена, за да се гарантира дълготрайната експлоатация на новоизградената ВиК инфраструктура, през последните няколко месеца бяха проведени проучвания и редица консултативни срещи с представители на изпълнителя, строителния надзор и Община Русе. В резултат на проведените дискусии препоръките са, че най-целесъобразно за запазването на новоизградените проводи и доброто отводняване на улицата ще бъде възстановяването на настилката да се извърши с асфалтобетон.
 

   Бихме искали да отбележим, че полагането на водопроводни и канализационни тръби по ул. „Цар Калоян“ в участъка от ул. „Рила“ до бул. „Славянски“ е напълно завършено и е изцяло възстановена настилката в участъка от ул. „Тома Кърджиев“ до бул. „Славянски“, като предстои скоро да стартират възстановителни дейности и по останалата част от улицата, където строителните работи по ВиК мрежата са приключили".

Тагове : сага , ВиК , улица ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha