Изкуственият интелект (Artificial Intelligence) постепенно започва да оплита в мрежите си целия свят, като предоставя ежедневни актуализации за нови възможности, вдъхващи както страхопочитание, така и страх.

   Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT, разработен от OpenAI, е сред най-бързо развиващата се технологична платформа. Намесата на изкуствения интелект може да замени известни професии като писатели, художници, музиканти, програмисти. И това е малка част от тях.

   Според проучване на университета Бригъм Йънг в САЩ, само една професия не може да се повлияе от изкуствения интелект и това е тази на счетоводителя.

   В проучването участвали 327 съавтори от 186 различни учебни заведения в 14 държави, като всички те се включили с 25 181 въпроса за изпит по счетоводство. 

   Въпросите обхващали счетоводни информационни системи, одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци - различни по трудност и вид, включително с умишлено грешни отговори, много възможни верни отговори и други предизвикателства.  

   Студентите се представили по-добре от машината. Средните им резултати достигнали 76,7%, като тe бяха по-успешни с въпросите за данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се затруднява с математическите процеси, необходими за последния вид оценки.

   По отношение на вида на въпросите ChatGPT се справя по-добре с въпросите "вярно срещу грешно" (68,7 % верни отговори) и с въпросите от типа тест (59,5 %), но закъсал срещу кратките въпроси.

     „Промяна на играта“ за преподавателите и учениците

   Авторът на изследването, професорът по счетоводство в университета Бригъм Йънг Дейвид Ууд, искал да наеме възможно най-много професори, за да види как изкуственият интелект се справя спрямо истинските студенти, за да проучи как езиковите модели на изкуствения интелект трябва да се отразяват в образованието. Професорът коментира, че такъв тип технология се появява за първи път и затова всички професори изпитвали притеснение, че учениците ще я ползват за измама.

   „Винаги е имало възможности за измама. Ние се опитваме да се съсредоточим върху това, което можем да направим с тази технология сега, за да подобрим процеса на преподаване и процеса на обучение“, добави той.

    Проучването подчертава и някои други интересни открития. 

   ChatGPT не винаги разпознава кога прави математика и прави безсмислени грешки като добавяне на две числа в задача с изваждане или неправилно деление на числа. Той също така дава обяснения за своите отговори, дори и да са неверни.

   Изследователите очакват технологията да се подобри значително по счетоводните въпроси.
Това, което те намират за най-обещаващо, е, че чатботът може да помогне за подобряване на преподаването и ученето, включително способността за проектиране и тестването на задачи.

Люк Хърст/Euronews