1 година затвор ако караш с отнета книжка, но само 300 лв. глоба ако никога не си имал такава

 1 година затвор ако караш с отнета книжка, но само 300 лв. глоба ако никога не си имал такава
Публикация   08:04     24 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     208

   Законодателни абсурди – съгласно сегашните правила за движение по пътищата санкцията за тези, които шофират МПС след временно отнето свидетелство за управление на МПС, включително заради отнемане на контролни точки, е минимум 1 година ефективно лишаване от свобода, докато санкцията за тези, които шофират без никога да са притежавали шофьорска книжа, е едва 300 лева глоба.

   За това алармира  Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

  Председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов предупреди, че GPS системата с произволно генериран маршрут, която се подготвя да бъде приложена за изпитите по кормуване, е неадекватна и не се използва никъде по света.

   В момента се тества една GPS система, която ще бъде въведена за провеждане на изпитите, която непрекъснато дава едни формулировки, че трябва да завиеш в ляво в насрещното платно за движение. Тази GPS система в момента, която искат да приложат за изпитите по кормуване, ни казва да завиваме на ляво в затворени улици, които са в ремонт. Това е глупост, която трябва да се спре на момента. Йонко Иванов, Съюз на центровете по авто-мото подготовка

   Иванов се закани, че ако в понеделник не получат среща с министъра на транспорта, който да отмени тази система, всички от Съюза на центровете по авто-мото подготовка ще протестират на жълтите павета с крайна точка Министерство на транспорта.

   Христо Радков също е на мнение, че има недомислица в приложението, което ще бъде използвано за навигиране на шофьорските изпити по кормуване. Той обърна внимание и на проблемите, свързани с предвидените санкции за шофиране без валидна шофьорска книжка.

   „Благодарение на тези „хартиени експерти“ се завишиха санкциите с отнемане на точки, но това ще мотивира силно корупцията. Искам да обясня на колегите шофьори, че ако им се отнеме книжката за точки, което може да стане в рамките на един час само заради превишена скорост, без реално да се причини инцидент или предпоставка за такъв, но това, което малко хора знаят, че при процедурата по връщане на книжката първо се чака 6 месеца. След това с документа, с който ви е отнета книжката, отивате да ви ударят печат и се записвате на психо тест. Ако го изкарате, се записвате на шофьорски курс за Б категория. Парадоксът тук е, че ако за този период от време ви хванат пак, санкцията е минимум 1 година ефективно затвор. Ако никога сте имал шофьорска книжа и ви хванат да карате камион, санкцията е 300 лева. Ето това е нашето законодателство“, коментира Христо Радков.

   „В България на подходите към магистралните пътища най-малкото има забраняващ знак, който да укаже, че не се влиза оттам. Има и места, където все още няма такъв знак. Разбира се, един опитен шофьор винаги ще види, че това не е вход, а изход на магистралата“, отбеляза още той.

Тагове : книжка , глоба , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha