КНСБ: Продължава спекулата с цените на храните

КНСБ: Продължава спекулата с цените на храните
Публикация   17:31     22 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     173

   Имаме ясна тенденция за спад на цената на хлебната пшеница, но въпреки всичко хлябът продължава да расте. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за динамиката на средните цени в групата на хранителните стоки на пресконференцията на независимите синдикати в България и Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ, предаде “Фокус“.

   “Ако помните ние бяхме против намалените ставки на ДДС и нулевите ставки на хляба и на брашното, защото твърдението за тяхното въвеждане беше “така ще падне цената“, а тя за пореден път се увеличава. На годишна база от март 2022 до март 2023, хлябът, е нараствал с  8,6%, иначе хлебните изделия с 18%, някои с още повече, при 55% намаление на слънчогледа и 27 процента на хлебната пшеница“, добави той.

   Подобни е и динамиката на средните цени при групата на нехранителните стоки и услуги, сподели от своя страна и зам.-директорът на института Виолета Иванова.

   Тя коментира приетата директива за адекватни минимални работни заплати и препоръча, че минималната работна заплата трябва да догонва заплата за издръжка.

   “На този етап, въпреки че имаме увеличение на минималната заплата от началото на годината, тя представлява едва 43% от заплата за издръжка. Все пак положителен знак имаме, защото за същия период на 2022, този дял е представлявал 41,5% Все още оставаме далеч от достигане на необходимия размер на заплата за издръжка“, допълни Иванова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha