Четвъртък, 9 Май 2024

Сливо поле представи възстановка на Великденските обичаи- боядисване на червено яйце и омесване на козунак

Сливо поле представи възстановка на Великденските обичаи- боядисване на червено яйце и омесване на козунак
Публикация   08:02     19 Апр, 2023 /     текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     597

Веска Узунова стана първият носител в България на златен медал за доброволчество в зряла възраст

   Възстановка на народните обичаи "Боядисване на червено яйце" и на "великденски козунак" се проведе в читалището на гр. Сливо поле.

  Събитието бе представено от председателката на местната организация на Съюза на пенсионерите Веска Узунова и премина под патронажа на кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов.

   В началото на представлението Узунова представи ретроспективно възстановките на обичаите, които са били направени до момента- Страстната седмица, Лазаров ден, Пътят на хляба в Бръшлен, , Хляб, вино, билки по р. Дунав. В село Борисово при голям интерес бе представен обичаят Годеж, в Юделник- Боядисване /къносване/ на ръцете на бъдещата булка....

  На днешното събитие се възстановява най-хубавия християнски празник – Великден. Празникът събира родове и близки, като вечерта срещу големи празник се ходи в черквата и се пали благодатен огън. Огънят се носи в дома, за да пази вчички от зли сили, разказа Узунова.

   Главен герой във възстановката бе баба Данка от с. Ряхово, нейна снаха е г-жа Драганова. В ролята на нейна дъщеря и Иванова. Двете внучки са Виолетка и Грети Ковачева. Четири са правнучките.

  Със свои изпълнения и нови народни носии се представиха децата от детска градина „Мечо пух”.

   Награди получиха участниците в конкурса за най-добре боядисано яйце, за най-хубава погача- Василка Аврамова от с. Ряхово.

   Доц. Великова отличи Веска Узунова с единствения в страната златен медал за доброволчество в зряла възраст  на председателката на общинския пенсионерски клюб Веска Узунова.

  Гости на тържеството бе доц. Великова, Ралица Василева, пенсионерски клуб „Калина” от гр. Русе с председател Красимира Маринова, кметът Валентин Атанаков, заместниците му Чиликов и Габровски, както и председателят на общинския съвет Илиян Иванов.

  Кметът Атанасов поздрави участниците във възстановката и гостите, като изрази задоволство от ентусиазма при пресъздаване на народните обичаи в общината от Съюза на пенсионерите, заедно с децата от детските градини.

   Атанасов засвидетелства и личното си уважение пред труда на хората от третата възраст в общината , които са образец за добруване и общуване. В община Сливо поле има 6 етноса, но между тях е създадена атмосфера на зачитане, уважение и взаимна помощ.

Тагове : възстановка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha