С празничен концерт Училището по изкуствата отбелязва днес своя патронен празник

С празничен концерт Училището по изкуствата отбелязва днес своя патронен празник
Публикация   20 Апр, 2023   /     akcent.bg   /     280

    На 20 април, четвъртък, от 19 часа в зала Филхармония, оркестърът на Държавна опера - Русе и солисти – ученици от Националното училище по изкуствата, както всяка година, ще отбележат  с “ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ”  рождената дата на патрона на училището - бележития български композитор проф. Веселин Стоянов!

   Русенското училище по изкуствата е своеобразна школа, която е създала и поставила мощните основи за изграждането на десетки български музиканти!

   Всеизвестно е ,че най-здравото и най-високо професионално ядро от оркестранти, оперни и балетни артисти от състава на Русенската опера са възпитаници на русенското училище по изкуствата. Мнозина от най-добрите днес са вече част от преподавателския екип на тази русенска школа. Училището възлага надежди за успеха на всеки един свой възпитаник, който носи заслуженото признание и обичта на публиката по целия свят. Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ е обичан и предпочитан дом, в който талантът израства и се развива, личността се обогатява и усъвършенства, професионалното майсторство се превръща в постигната цел и в широк хоризонт от творчески възможности.

   Тази година в Празничния концерт ще се влючат изявените ученици Вероника Илиева - пиано, Кристиян Ангелов - пиано, Мариан Петков – цигулка, Преслав Ламбев, - цигулка, Борислава Каратодорова - флейта, Теодор Димитров - флейта, Александър Каратодоров - кларинет, Ростислав Върбанов - кларинет, а своеобразен прецедент в концерната програма е най-малкият участник – шестокласничката Жана Желева, която свири на флейта.

   Всъщност за първи път в концерта ще участват трима флейтисти на преподавателката Надежда Андреева, която продължава традициите на силната флейтова русенска школа, от където са започнали музикалната си кариера много изявени инструменталисти!

                  В програмата:

Бетовен - Първи клавирен концерт, Равел - Концерт за пиано Сол мажор, Лало - Испанска симфония, Моцарт - Четвърти цигулков концерт, Моцарт - Анданте, Райнике - Концерт за флейта, Шаминад - Концертино за флейта, Доницети - Концертино за кларинет и Бергсон - Сцена и ария за кларинет

             Диригент - Иван Илиев

        Билети на каса Опера и на    www.ruseopera.com



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha