Макрон: Европа не трябва да се превърне във васал на САЩ

Макрон: Европа не трябва да се превърне във васал на САЩ
Публикация   15:32     12 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     254

   Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ относно Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю на връщане от тридневно държавно посещение в Китай.

В разговор с POLITICO и двама френски журналисти, след като прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин, Макрон наблегна на любимата си теория за "стратегическа автономия" на Европа, вероятно водена от Франция, която да се превърне в "третата суперсила".

   Това е стара теза на френския президент, която той разви още през 2017 г. в реч в „Сорбоната“.

   Той заяви, че "големият риск", пред който е изправена Европа, е "да бъде въвлечена в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия", докато летеше от Пекин за Гуанджоу, в южната част на Китай, на борда на COTAM Unité, френския  Air  Force One.

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия с ентусиазъм подкрепиха концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските официални лица постоянно я споменават в отношенията си с европейските държави. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще спомогне за ускоряването на тази тенденция.

     Парадоксът би бил, че обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка

   Това е основният мотив в интервюто на Макрон. "Въпросът, на който европейците трябва да си отговорят ... в наш интерес ли е да ускорим [кризата] в Тайван? Не. по-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да се превърнем в последователи по тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и една китайска свръхреакция" казва още той.

   Само няколко часа след като полетът му от Гуанджоу се отправи обратно към Париж, Китай започна мащабни военни учения около самоуправляващия се остров Тайван, за който Китай твърди, че е негова територия, но САЩ са обещали да го въоръжават и защитават.

   Тези учения бяха в отговор на десетдневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Инг-Уен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на транзитното ѝ преминаване през Калифорния. Хора, запознати с мисленето на Макрон, заявиха, че той е бил щастлив, че Пекин е изчакал поне докато той излезе от китайското въздушно пространство, преди да започне симулираните учения "обкръжаване на Тайван".

   През последните години Пекин многократно е заплашвал да нахлуе в Тайван и води политика на изолация на демократичния остров, като принуждава другите държави да го признаят за част от доктрината "Eдин Китай".

    Преговори за Тайван

Макрон и Си са обсъдили Тайван "внимателно", според френските служители, придружаващи президента. Френският президент изглежда е възприел по-смирен подход от САЩ и дори от Европейския съюз.
 

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон през част от посещението му, че е казала на Си по време на срещата им в Пекин миналия четвъртък. "Заплахата [за] използване на сила за промяна на статуквото е неприемлива".
 

Macron China AP Снимка: AP

В отговор Си заяви, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава.

Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем да кажем убедително на Тайван: "Внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", каза той.

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", каза Янмей Сие, анализатор по геополитика в Gavekal Dragonomics. "Някои от нейните лидери дори смятат, че такъв световен ред може да бъде по-изгоден за Европа".

По време на тристранната си среща с Макрон и фон дер Лайен миналия четвъртък в Пекин Си Дзинпин се е отклонил от сценария само по две теми - Украйна и Тайван - според източник, който е присъствал в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна, и омаловажи неотдавнашното си посещение в Москва", каза този човек. "Той беше явно разгневен от САЩ и много разстроен заради Тайван, от транзитното преминаване на тайванския президент през САЩ и [факта, че] външнополитическите въпроси, които се повдигат от европейците."

По време на тази среща Макрон и фон дер Лайен са заели сходни позиции по отношение на Тайван. Впоследствие обаче Макрон прекара повече от четири часа с китайския лидер, през голяма част от които присъстваха само преводачи, и тонът му беше далеч по-смирен от този на фон дер Лайен, когато говореше с журналисти.


         Предупреждение от васалите

Макрон също така заяви, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ по отношение на оръжията и енергията и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост.

Той също така предложи Европа да намали зависимостта си от "екстериториалността на американския долар", което е ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

    Ако напрежението между двете свръхсили се засили... ние няма да имаме нито време, нито ресурси да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали

   През последните години Русия, Китай, Иран и други държави бяха засегнати от американските санкции, които се основават на отказ на достъп до доминиращата световна финансова система, деноминирана в долари.

   Някои в Европа се оплакват от "въоръжаването" на долара от страна на Вашингтон, което принуждава европейските компании да се откажат от бизнеса и да прекъснат връзките си с трети страни или да бъдат изправени пред осакатяващи вторични санкции.

   Докато седеше в каютата на самолета A330 с блуза с качулка с надпис "French Tech" на гърдите, Макрон заяви, че вече е "спечелил идеологическата битка за стратегическа автономия" на Европа.

   Той не засегна въпроса за продължаващите американски гаранции за сигурността на континента, който разчита в голяма степен на американската помощ за отбрана в условията на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война.

   Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална военна позиция. Въпреки това страната допринесе много по-малко за защитата на Украйна от руската инвазия, отколкото много други държави.

   От POLITICO също уточняват, че част от цитатите на френския президент не са попаднали в интервюто:

   Както е обичайно във Франция и в много други европейски страни, канцеларията на френския президент, известна като Елисейския дворец, настоява да провери и "коригира" всички цитати на президента, които ще бъдат публикувани в тази статия, като условие за даване на интервюто. Това нарушава редакционните стандарти и политика на POLITICO, но ние се съгласихме с условията, за да разговаряме директно с френския президент. От POLITICO настояха, че не могат да заблуждават читателите си и няма да публикуват нищо, което президентът не е казал. Всички цитати в тази статия бяха действително казани от президента, но някои части от интервюто, в които президентът говори още по-откровено за Тайван и стратегическата автономия на Европа, бяха изрязани от Елисейския дворец.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha